Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

VODIČ ZA POČETNIKE

VODIČ ZA POČETNIKE

У априлу када температура омогући излетање пчела, по мирном времену, обавити пролећни преглед пчелињих друштава. Све бележити. Евиденција је важна!

-Констатовати присуство матице(не треба је тражити, ако има младог легла), али препорука је покушати и видети је како би сте закључили да је без оштећења крила или ногу. Незапажање тих проблема доводи до страдања матице или тихе смене. То треба знати. И увек пажљиво радити.

-Констатовати број рамова легла, које треба да је у свим стадијумима. Број рамова легла је варијабилан и зависи од више чинилаца, а то су: агроклиматски услови на локацији стационара, јачине пчелиње заједнице и присуства хране у кошницама. Све под условом да су пчеле здраве.

-Констатовати количину хране у кошницма. Мед и полен су неопходани за развој. Прихранити ако је потребно. Друштво које остане без хране, а наиђе већи хладан талас који је чест у априлу, узроковаће да матица престане да залеже или у најгорем случају пчеле могу страдати од глади.

-Код ЛР кошница извршити замену првог и другог телакада пчелиње друштво има 5-6 рамова легла и пчела запоседа простор, а под предпоставком да је клубе зимовало у горњем. За ДБ кошнице ова апитехничка мера не важи. Код Фарар кошница се може применити.

-Проширити пчелиње друштво сатним основамакада почне унос нектара из природе који зависи од надморке висине локације стационара. Треба додати две сатне основе, али никада не постављати директно у легло.

Dr Biljana Stamenković

 

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас111
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2269
mod_vvisit_counterОвог месеца8006
mod_vvisit_counterУкупно1407086