Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za sredinu jula 2020. godine

Dragan Daničić

Seleći pčelari su na suncokretu. Njihova pažnja je usmerena ka tome da u košnicama bude što više meda. U ovom momentu, sredinom jula, pčelarima koji su na suncokretu, najbitnije je da u košnicama obezbede dovoljno prostora. Dešava se da ljudi dosele pčele na suncokret, pa smatraju da je tu kraj njihovog angažovanja na pčelinjaku, te da treba samo sačekati da pčele napune medišta. Greška i to velika.  Pčele, kod jakih društava, napune košnicu i onda dremaju na letu, praveći brade do zemlje. Pčelinjak se mora, povremeno, obilaziti, ne može biti bez nadzora. Ako je neko društvo napunilo košnicu, mora mu se dodati novi nastavak. Ukoliko nemate slobodan nastavak, puni ramovi iz jakih društava sele se u slabija društva, a iz slabijih prazni ramovi se ubacuju u jaka. Bitno je zaposliti pčelu, da donosi med, dok god suncokret medi. Uostalom, isti je princip i kod svih drugih paša. Suncokret će da medi još oko petnaestak dana, pa je potrebno pripremiti se za vrcanje meda. Nekada, u dobrim godinama, imao sam po dva vrcanja na suncokretu. Naravno, ne svake godine, ali i te godine gde se dva puta vrcalo, nisu bile retke. Sada, zbog nagomilanih godina, više ne selim, pčelarim stacionarno. Sa pčelama sam proputovao Srbiju uzduž i popreko, do pre par godina sam bio redovni učesnik Tašmajdana, ali sada pčelarim stacionarno i zadovoljan sam i sa manjim prinosima.

 

 

Ko ne seli, možda će moći da izvrca nešto livade ili šumskog meda. To, naravno, nije sučaj svake godine. Prošle godine sam na stacionaru imao par stotina kilograma šumskog meda. Medljika se retko javlja, prošle godine se, kod mene, javila.

Ukoliko nema paše, obavezna je prihrana pčela. Bitno je da ne dozvolimo da zalihe hrane u društvima padaju. Julske pčele su nam bitne, one će odgajati avgustovsko leglo. Jul je, tamo gde nema suncokreta, uglavnom bezpašan. Ne smemo dozvoliti da mnogo opadne snaga društava. 

Ovo je najtopliji mesec u godini. Zbog toga posebnu pažnju treba posvetiti ventilaciji. Olakšajmo pčelama da održe mikroklimu u košnici. Ukoliko su pčele na suncu (kod onih koji su na suncokretu, to je čest slučaj) pokrijmo košnice slamom, šašom, listovima suncokreta. Voda mora biti obezbedjena na svakom pčelinjaku. 

Nega rojeva je posebna briga pčelara. Rojeve smo formirali u predhodnom mesecu, a sada te rojeve treba negovati. Pre svega moramo se uveriti u kvalitet matica, jer ukoliko nećemo da proširujemo pčelinjak, rojevi nam služe za čuvanje rezervnih matica. Bitna je prihrana, da rojevi ojačaju. 

Ukoliko ne očekujemo vrcanje, razmišljajmo o zaštiti od varoe, možemo i sada početi sa tretmanima. Ne bih želeo da savetujem koja sredstva da upotrebite, to prepuštam vama. 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас27
mod_vvisit_counterЈуче351
mod_vvisit_counterОве недеље723
mod_vvisit_counterОвог месеца9427
mod_vvisit_counterУкупно1387279