Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za početak juna 2020. godine

Dragan Daničić

Bagrem je bio i prošao. Kakva nam je bila paša? Moja ocena - osrednja. Bilo je mnogo boljih godina, ali i gorih. Dosta je da se prisetimo kako su nam izgledale košnice u ovo vreme, prošle godine. Najkraće rečeno, vreme nam nije bilo naklonjeno. Noćne temperature su bile niske, a u početku cvetanja, ni dnevne temperature nisu bile ni blizu optimalnih. Bagremova paša je vrlo kratka i traći optimalne uslove da bi se ostvarili maksimalni prinosi. Kada se tome doda i korona virus, odnodno zabrana kretanja za nas, starije od 65 godina, u vreme kada smo najpotrebniji na pčelinjaku, slika se potpuna. 

 

 

Što se tiče onih koji su selili na kasniji bagrem, loše vreme im je, na žalost, pokvarilo računicu. Kiša i niske temperature onemogućili su bilo kakav osetniji unos. Mnogi se žale da su im košnice bile lakše kada su ih vraćali, nego kada su ih selili na kasni bagrem.

Ja, zbog godina više ne selim, bagrem čekam kod mene u Kolubarskom Leskovcu. Velikih kompleksa zemljišta, pokrivenog bagremom nemam. Pa ipak, snažnija društva su donela desetak i više kilograma. Naravno, to nije ni približno dobrim godinama. Obzirom da sam na pčelinjaku bio prvi put tek po ukidanju policijskig časa, mogu da budem zadovoljan.

Sada je vreme da se pristupi cedjenju meda. Ko može. Bagrem je prošao pre 10 - 15 dana. Morali smo da sačekamo da sazri u košnici. Medjutim, stalne kiše onemogućavaju kontinuirano vrcanje. Meni je pčelinjak pored kuće, pa kada nema kiše mogu da skinem po neki nastavak i da izvrcam. 

Odmah po vrcanju predstoji nam borba protiv rojenja. Protiv prirodnog rojenja, veštačkim razrojavanjem društava. Kod pčela, nagon za skupljanjem hrane je prošao, nagon za razmnožavanjem je došao.

Sada je vreme za nova društva, Bilo da proširujemo pčelinjak, bilo da nadoknadjujemo zimske gubitke. Ja, kada pravim roj, pomeram starku i na njeno mesto postavljam roj sa mladom maticom ili zrelim matičnjakom. Pošto više ne selim na duge paše, hoću da mi roj bude jak, da sa njim imam što manje problema. Ukoliko se odlučim da mi roj bude na novom mestu u pčelinjaku, roj držim zatvoren par dana, da bi izletnice ostale. Dobra ventilacija se podrazumeva. Ukoliko su visoke temperature (što ove godine nije slučaj), nukleus par dana držim u podrumu. Postoji mnogo našina pravljenja rojeva. Tokom više decenija pčelarenja, primenjivao sam ih sve. Ne bih da obrazlažem bilo koji, niti da ističem pozitivne ili negativne strane pojedinih metoda razrojavanja. samo sam rekao kako ja, sada razrojavam moja društva. Cilj mi je da, sa najmanje truda postižem što bolje rezultate.

Oni koji ne sele na letnje paše ili ne očekuju livadu, već mogu da počnu da razmišljaju o varoi. Uostalom i razrojavanje je jedan od bioloških načina borbe protiv varoe. Sa razrojavanjem usko je povezana i proizvodnja matica. Ukoliko većniste započeli uzgoj matica, možete da kupite zrele matičnjake ili matice. Ukoliko vam je neko društvo u rojnom stanju, možete da iskoristite te, rojeve matičnjake, za pravljenje rojeva. Napravite roj, pazeći da ne prenesete maticu i dodajte dva, što zrelija, rojeva matičnjaka u štitnicima. 

Sa proizvodnjom matica, opet, usko je povezana i proizvodnja mleči. To je posebna tema, koja zahteva dosta prostora i o tome su napisane hrpe tekstova.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас33
mod_vvisit_counterЈуче351
mod_vvisit_counterОве недеље729
mod_vvisit_counterОвог месеца9433
mod_vvisit_counterУкупно1387284