Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za sredinu maja

Dragan Daničić

Nade u bagremovu pašu više nema. Možda će, oni koji sele, imati neke koristi od kasnog bagrema na Rudniku, videćemo. Vreme nam nije bilo naklonjeno. Temperatura je bila suviše niska i dnevna i noćna. Period lošeg i kišovitog vremena je bio dug. Bagrem je lepo cvetao, ali pčele nisu mogle da ga iskoriste. 

 

 

 

Sada je vreme da se okrenemo drugim zadacima na pčelinjaku. Društva su, uglavnom, slaba sa hranom. Moramo misliti o tome da održimo i uvećamo pčelinjak. Radimo na proizvodnji matica i formiranju nukleusa. Ukoliko planiramo uvećanje pčelinjaka nukleuse ćemo, kasnije, pojačati ss ponekim ramom zrelog legla. Ukoliko ne planiramo povećanje pčelinjaka, nukleusi će poslužiti za pojačanje osnovnih društava, a mlade matice za zamenu starih. 

Ove kiše mogu da daju i nešto livade. Vlage će biti dovoljno, korovske biljke će cvetati. Na taj način možemo, bar malo, da umanjimo štetu od bagrema. Medjutim, ne treba se zavaravati. Kada omane bagrem, teško da neko može da kaže da je godina bila uspešna. 

Predstoje nam bagremac, lipa, suncokret. Bagremac daje dosta polena, košnice se zacrvene od unetog praha, ali daje malo nektara. Lipa je ćudljiva, nikad sigurna paša. Preostaje suncokret. Nevolja sa suncokretom je što je ove godine zasejano mnogo manje površina pod suncokretom, nego ranijih godina. To, za nas pčelare, nikako nije dobra vest.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас50
mod_vvisit_counterЈуче351
mod_vvisit_counterОве недеље746
mod_vvisit_counterОвог месеца9450
mod_vvisit_counterУкупно1387302