Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za početak maja

Dragan Daničić

Maj mesec je na pragu. Vreme je za bagremovu pašu. Kod mene, na Novom Beogradu, bagrem se zabeleo pre dva dana. Kao i prošle godine, poranio je. 

Voćna paša nam je počela dobro, ali je kasnije zahladnelo, pa pčele nisu mogle, u potpunosti, da je iskoriste.

 

Društva smo, do sada, pripremili za bagrem. Medišta su gore, plodišta na podnjači. Tokom aprila, uvećevali smo snagu društava. Preduzimali smo i preduzimamo sve neophodne mera da se sačuva radno raspoloženje društava, a spreči pojava rojnog nagona. U tu svrhu smo dodavali satne osnove, da mlade pčele imaju gde da izluče vosak. Sada bi katastrofalno bilo da nam pčele udju u rojenje. To je jedna od mera kojom sprečavamo rojenje. U košnicama smo obezbedili dovoljno prostora za unos nektara. Stara pčelarska izreka kaže da je bolje imati nastavak više, nego ram manje. Ventilaciju moramo podesiti tako da pčele, što lakše, izvetre višak vode iz nektara. Imajmo na umu da nove polunastavke ili nastavke dodajemo na plodište. Dakle, nove nastavke podbacujemo ispod već postavljenih.

Medjutim i pored svih naših nastojanja, nisu sva društva osposobljena za medobranje. Na pčelinjaku, pored jakih, imamo i srednja i slaba društva. Ta, slaba društva, takodje, možemo uključiti u medobranje. Sklanjanjem slabih društava na novo mesto u pčelinjaku, pojačavamo, naletom, proizvodna društva. Slaba društva i onako ne bi ništa donela. Na pčelaru je da razmotri zašto su ta društva slaba. Jedan od najčešćih razloga je matica. Ili je stara ili je loša. I u jednom i u drugom slučaju je treba menjati. Dakle pčelar mora, već sada, da napravi plan uzgoja matica. Na koji našin će proizvoditi matice, zavisi od pčelarevog znanja i osposobljenosti. 

Sve u svemu, ukoliko smo pripremili pčelu, možemo se nadati uspehu u predstojećoj paši. Kakva će ta paša biti, to ćemo vrlo brzo videti. Mi se nadamo najboljem. Prošla godina je bila dobra, a pre toga 2015. Pre nje, 2014. godina - katastrofalna. Jednostavno rečeno, ukoliko nam bagrem omane, ne možemo reći da je godina dobra, bez obzira na to kakav će biti suncokret.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас17
mod_vvisit_counterЈуче351
mod_vvisit_counterОве недеље713
mod_vvisit_counterОвог месеца9417
mod_vvisit_counterУкупно1387269