Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za sredinu avgusta

Dragan Daničić

Sada je aktuelna borba protiv varoe. Ukoliko se u avgustu ne preduzmu mere za suzbijanje populacije varoe pčelinja društva će teško prezimiti. Obavezna je provera efikasnosti leka koji primenjujemo. To je najbolje raditi preko antivarozne podnjače. Preporučljivo je efikasnost leka proveravati kod što jačeg društva. U svakom slučaju, borba sa varoom mora biti uporna.

Sa vrcanjem je završeno. Godina se može oceniti kao dobra. Ne spada u odlične, ali je solidna.

Što se tiče prinosa na bagremovoj paši možemo biti zadovoljni - neki više a neki manje zadovoljni.

Suncokret je bio skromniji. Unos je, gledano u odnosu na prethodnu godinu, bio manji za većinu pčelara.

Nega rojeva nam je stalno na umu. Rojevima se mora posvećivati posebna pažnja, prihranjivati ih, jačati ih, da bi mogli uspešno da prezime.

Ukoliko društvima nedostaje hrane, prihrana se vrši u ovom periodu. Bolje to sada uraditi, sa letnjim pčelama, nego kasnije sa zimskim.

Zamena starih matica je jedan od poslova koje možemo sada da uradimo. U proizvodna društva ubacujemo mladu maticu iz nukleusa. Možemo i ceo nukleus sa mladom maticom dodati društvu, naravno pre toga ukloniti staru maticu. To je jedna od funkcija nukleusa (rezervnih društava).

Staro, crno i izvitopereno saće u ovom periodu uklanjamo iz društva. Takvo saće pomeramo po malo, u stranu, i kada bude prazno vadimo ga iz košnice. To saće ide na pretapanje.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас91
mod_vvisit_counterЈуче345
mod_vvisit_counterОве недеље436
mod_vvisit_counterОвог месеца9140
mod_vvisit_counterУкупно1386992