Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za treću dekadu maja

Dragan Daničić

Sada imamo rezultate bagremove paše. Možemo i da damo ocenu: vrlo dobar. Dakle, ovogodišnja bagremova paša ne spada u odlične, ali jeste vrlo dobra. Pre svega, bagrem je, ove godine, poranio, kratko trajao, oko nedelju dana i završio se oko 6. Ili 7. maja. Paša se završila onda kada je, obično, predhodnih godina počinjala. Medjutim, možemo biti zadovoljni sa vremenskim prilikama koje su bile tokom cvetanja. Bez obzira što je vetar, povremeno ometao rad pčela, temperature su bile skoro idealne i tokom dana i tokom noći. Za dobar unos veoma su važne noćne temperature iznad 14 ili 15 stepeni Celzijusa.

 

Sada je vreme da vrcamo med. Ove godine je vrcanje počelo nešto ranije. Podsetio bih pčelare da prostorija u kojoj se vrca treba da bude malo zagrejana, da med bude tečniji, da lakše izlazi iz rama.

Ja, na mom pčelinjaku, očekujem izmedju 14 i 15 kilograma meda po košnici. Znam i za bolje godine, recimo 2015. godina, ali znam i za lošije godine, recimo prošla i predprošla.

Sve u svemu, trebalo bi da budemo zadovoljni bagremom.

Primetio sam da nema izraženijeg rojevog nagona. Kod LR košnica, leglo je, uglavnom u prvom nastavku, med, uglavnom, u drugom, a treći nastavak je pun samo kod najjačih društava.

Hanemanovu rešetku, u bagremu, smatram nepotrebnom.

U ovom periodu, na svakih deset dana kontrolisati da li su u društvima prisutni rojevi matičnjaci. Bolje je da mi rojimo, nego da se same roje. Ponavljam, nisam primetio izraženiji rojevi nagon. Kod mene, u jednoj košnici ima matičnjaka.

Ovo je i vreme za proizvodnju matica. Jenterov aparat mi je u funkciji. Pripremam matičnjake za rojeve. Što ranije praviti rojeve, lakše ćemo ih pripremiti za zimovanje. Takodje, zamena starih matica može se sada izvršiti sa mladim maticama.

Kod selećih pčelara, tehnologija je malo drukčija. Njihova društva su već na drugom bagremu. Med su, odavno, prebacili na slabija društva, na dozrevanje. Ta društva ostaju na stacionaru. Na planinu se ide sa što mnje meda iz prvog bagrema. Dakle, seleći pčelari, selidbom, produžavaju pašu za par dana. To zahteva veće angažovanje pčelara, veću mobilnost, veće troškove, ali donosi veće prinose.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас79
mod_vvisit_counterЈуче345
mod_vvisit_counterОве недеље424
mod_vvisit_counterОвог месеца9128
mod_vvisit_counterУкупно1386980