Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Razredjivanje ramova u medištu

Slavko Jakovljević: „Dobro jutro dragi pčelari – radovi na pčelinjaku“

Ako je unos nektara u bagremu zadovoljavajući, za dva, tri dana će u svim medišnim ramovima biti nektara. Još dok nisu počele da poklapaju ćelije sa medom, treba izvršiti razredjivanje ramova u medišnom prostoru. Tako, u svakom medišnom nastavku kod LR košnice treba ukloniti jedan, a ostaviti devet ramova i razrediti ih. To isto uraditi i kod košnice tipa DB, pa u medištu ostaviti 11 umesto standardnih 12 ramova. Podrazumeva se da ne treba razredjivati široko – okvirne ramove kod polumedišta, ako se sa njima pčelari, jer su oni, sami po sebi dovoljno retki.

 

Kod tako razredjenih ramova, pčele će nadograditi ćelije po dubini, jer imaju prostora za to. Time se postižu najmanje tri korisne stvari: prvo, dobiće se debeli ramovi u medištu, što olakšava skidanje mednih poklopaca pri vrcanju meda; drugo, dobija se više voska; treće, u produbljene ćelije ne može matica da polaže jaja, pa se time eliminiše potreba za nabavkom i postavljanjem Hanemanove rešetke.

Na sličan način se postupa i kod medišta drugih tipova košnica.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас100
mod_vvisit_counterЈуче345
mod_vvisit_counterОве недеље445
mod_vvisit_counterОвог месеца9149
mod_vvisit_counterУкупно1387001