Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Januar

Prof. dr Jovan Kulinčević „Pčelarstvo“

Ako su pčelinja društva dobro snabdevena kvalitetnom hranom i pčelinjak zaštićen od vetrova, treba izbegavati svako uznemiravanje i ne dozvoliti da to čine domaće ili divlje životinje, od kojih neke mogu naneti veće štete pčelama. Neke vrste ptica, kao što su žuna i detlić, mogu naneti veliku štetu, ne samo pčelinjem društvu, već i košnici.

 

U toku ovog meseca kontinentalni deo zemlje obično dobije deblji i trajniji snežni pokrivač, koji može zatrpati košnice postavljene na slobodnom prostoru. Sve dok ne dodje do formiranja ledene pokorice ne treba se brinuti zbog toga što su košnice pod snegom, jer rastresiti snežni pokrivač predstavlja izvanrednu zaštitu od niskih temperatura. Ako dodje do privremenog otopljavanja i formiranja ledene pokorice, treba je razbiti ispred leta, a sam ulaz u košnicu očistiti od leda, mrtvih pčela i voštanih otpadaka ukoliko je leto time blokirano.

Već u ovo vreme treba vršiti pripreme za sledeću sezonu. Popravljati stare ili oštećene košnice, uvlačiti žicu u okvire. Ako se poseduje stolarska mašina i najneophodniji alat, mogu se praviti i nove košnice. Oni pčelari koji imaju nameru da prošire pčelinjak treba da dobro isplaniraju svoje finansijske i materijalne potrebe i potraže najpovoljniji način za ostvarenje svoga cilja.

Januar je mesec kada se organizuju stručna predavanja za pčelare koja treba obavezno posećivati, a takodje i što više čitati pčelarske knjige i časopise, jer u današnje vreme od nivoa stručnog znanja u najvećoj meri zavisi uspeh u pčelarstvu.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас127
mod_vvisit_counterЈуче384
mod_vvisit_counterОве недеље2107
mod_vvisit_counterОвог месеца10811
mod_vvisit_counterУкупно1388663