Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

POdsetnik za početak septembra

Dragan Daničić

Pripreme za zimu otpočeli smo još pre mesec dana. Sve je podredjeno cilju da nam društva u zimu udju jaka, sa zdravim pčelama, mladom maticom i dovoljnim rezervama hrane.

 

Početkom septembra pčelar ima dva prioriteta: kontrola varoe i kontrole hrane. Za zimu svako pčelinje društvo mora biti snabdeveno sa, minimum 15 kg hrane. Dopuna zimnice vrši se u avgustu, najkasnije u prvoj polovini septembra. Sirup bi trebalo da bude gušći (šećer – voda 2 : 1 ili 3 : 2). Što bliže zimi, sirup gušći. Prihrana se brzo mora završiti, da bi sirup invertovale kratkoživuće, letnje, pčele. Ovo, ni u kom slučaju, ne sme biti posao zimskih pčela. Jedini zadatak zimskih pčela je da dovedu društvo do proleća i da, na proleće, odgaje što kvalitetnije prvo leglo. Ova godina je sušna i zalihe hrane kod stacionarnih pčelara, koji nisu imali suncokret i kasnije paše su svedene na minimum.

Borba protiv varoe, koja je počela u avgustu, mora de se nastavi. Leglo se smanjuje, trutovskog odavno nema, pa moramo svim silama sprečiti ulazak varoe u radiličko leglo. Sada se legu zimske pčele, ne smemo dozvoliti da varoa ošteti to leglo. Obavezna je kontrola efikasnosti leka protiv varoe.

Bezmatak ili slaba društva za koja procenimo da neće prezimiti, spajamo sa srednjim društvima.

Vreme je da se za pretapanje odvajaju stari, izvitopereni, crni ramovi. Mlado saće, iz koga se nisu izlegale pčele ili neizgradjene satne osnove sklanjamo sa strane.

Na leto je potrebno staviti graničnike. Namerno izbegavam da kažem češljeve, jer kod češljeva pčele krzaju krila. Ovih dana pčele unose dosta polena. Da napomenem, zimsko leto je visine 6 mm.

LR košnice se svode na dva tela. Nastojimo da leglo bude gore, da u gornjem telu pčele zazime. Prošle zime je skoro mesec dana, neprekidno, bilo hladno vreme. Pčele koje su bile u donjem nastavku, ukoliko im je tada ponestalo hrane, nisu bile u stanju da se pomere u gornji nastavak. Došlo je do stradanja pčela od gladi, bez obzira što je u gornjem nastavku bilo dosta hrane. To je nedostatak LR košnice. Kod košnica sa dubokim plodišnim ramovima, medna kapa je visoka i ovakvih problema nema.

Odbrana od osa i stršljenova je, takodje, jedan od zadataka pčelara u ovom periodu. Znači postavljamo flaše za pivom i šećerom ili sokom, pčele na to ne idu, a ose i stršljenovi se hvataju u zamku (flaše izbušiti sa strane da ose mogu da ulaze, a grlić zatvoriti sa zatvaračem).

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас79
mod_vvisit_counterЈуче345
mod_vvisit_counterОве недеље424
mod_vvisit_counterОвог месеца9128
mod_vvisit_counterУкупно1386980