Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Подсетник за крај октобра

Колеге пчелари, налазимо се на крају активне пчеларске сезоне. Последњи је моменат да се изврши преглед сваког пчелињег друштва. Три ствари су нам битне:

 

- што јача пчелиња друштва, са матицом не старијом од две године;

- довољно хране за зимовање;

- друштво очишћено од варое.

Уколико смо све ово постигли, можемо мирно чекати зиму.

Пчеле морамо довољно утоплити за зиму, али и оставити им вентилацију. Ја користим фолије, које стављам преко сатоноша.Ћошкове фолије, са предње стране, подврнем за пар сантиметара, због вентилације. Фолију покријем са пар листова новина. Преко овога стављам збег, а изнад збега још 3-4 листа новина. Преко свега иде кров кошнице. Ово је систем "дуплог прозора" - два слоја новина, између којих је збег.

Обратите пажњу и на постоља кошница. Код многих пчелара су дрвена постоља. Погледајте да дрво није иструлуло, што може довести до превртања кошница.

Пошто смо, у предходном периоду, урадили све што је потребно,остаје нам још један третман, у новембру, када нема легла. То је завршни ударац варои, пошто се сви крпељи налазе на пчели. Овај третман, ни у ком случају немојте пропустити. После тога, мирно чекамо пролеће.

Приликом прегледа, уколико уочимо да нема довољно хране (грешка пчелара) или видимо да на средишњим рамовима, где је задње легло,  нема добре медне капе, обавезно ставити погачу. Обретите пажњу и да ли је клубе у средини, тачније речено да ли има рамова са храном са обе стране клубета.Деси се, током зиме, да клубе пође на једну страну, а храна остане на другој страни кошнице, пчеле страдају од глади и поред добрих залиха хране у кошници.

Ускоро почињу предавања, дискусионе трибине, екскурзије. Посећујте пчеларске скупове, размењујте мишљења са другима, тако ћете чути многе ствари које не знате. Идите на екскурзије. Ту ћете видети како то раде познати и признати пчелари. Тек тада ћете моћи да се упоредите, да видите где сте у пчеларству.

Ваш Драган Даничић

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас98
mod_vvisit_counterЈуче384
mod_vvisit_counterОве недеље2078
mod_vvisit_counterОвог месеца10782
mod_vvisit_counterУкупно1388634