Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Početak maja - šta raditi?

Dragan Daničić

Blaga zima, relativno visoke temperature od februara, do današnjih dana, dovele su do toga da je većina biljaka, ranije nego što je to uobičajeno, počela sa razvojem. Kajsija je cvetala još u februaru, cvetanje voća je pomereno za 15 – 20 dana, pa je i bagrem poranio. Medjutim, vremenske prilike, zadnjih nedelju dana, onemogućavaju pčelinja društva da iskoriste našu glavnu pašu. Ranije cvetanje bagrema dovelo je do toga da pčelinja društva udju u ovu pašu nedovoljno razvijena. Na ovu nepriliku došla je i druga – hladne noći, niske dnevne temperature, česte kiše. Koliko sam video, meteorolozi nam najavljuju lepše dane od srede.

 

Prošle godine smo imali idealne vremenske prilike kada se bagrem rascvetao, pa su pčele, u potpunosti, mogle da iskoriste ovu pašu.

Ove godine seleći pčelari bi selidbom na drugi bagrem, možda mogli nešto da poprave, opet u zavisnosti od vremenskih prilika. Jednostavno, stanje je takvo – zavisimo od prirode. Sve mi se čini da će Rudnik, Varnice, Belanovica, Trudelj biti okupirani pčelarima.

Za stacionarne pčelare, perspektiva nije dobra. Stara izreka glasi:“Kada omane bagrem, omane cela godina“. Naše želje i realnost se, ove godine, kada je bagrem u pitanju, ne podudaraju.

Poćetnici ne bi trebalo da gube nadu. Sećam se kada sam ja, pre pola veka, bio početnik. Ukoliko u prvoj sezoni doživi razočaranje, kao što je to slučaj ove godine, početnik se obeshrabri. Zato početnicima uvek savetujem da budu strpljivi, uporni, istrajni. Ne uspevamo na svakoj paši.

Za sada, za sam početak maja, ja sam imao ovoliko. U sledećem javljanju, za par dana biće više reči o opasnostima da nam društva udju u rojni nagon, kao i o tome šta dalje raditi.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас52
mod_vvisit_counterЈуче351
mod_vvisit_counterОве недеље748
mod_vvisit_counterОвог месеца9452
mod_vvisit_counterУкупно1387304