Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Подсетник за почетак септембра 2014. године

Драган Даничић

Главни задатак пчелара је, у овом периоду, припрема пчелињих друштава за зиму. Пре свега, пчелар гледа да ли, у кошницама, има довољних количина хране. У овом моменту то је 15 и више килограма. Сваки килограм више је добродошао. Надам се да су пчелари који су имали мањак хране у кошницама тај мањак надокнадили прихраном током августа. Уколико сте пропустили то да урадите у августу, почетак септембра (прва половина месеца) је крајњи рок.

 

У току је борба са вароом. Ову борбу почели смо одмах после врцања сунцокрета. Свакоме препуштам да изабере средство којим ће сузбијати вароу. Ја користим амитраз. Обавезна је контрола пада варое, што је најлакше преко жичане подњаче. Ја увече задимим друштва, а ујутру гледам лимове испод жичаних подњача.

Водимо рачуна и о јачини друштава. У овом периоду јака друштва (у ЛР кошници) заузимају два наставка. Најчешће, код ових друштава, легло је у оба наставка. Ту ништа не дирамо, то остаје како јесте.

Средња друштва су она која заузимају један пун ЛР наставак. Тај наставак стављамо горе, а на подњачи је наставак са рамовима у којима нема легла. Зашто наставак са леглом стављамо горе? Јадноставно, да нам се не деси да имамо пун горњи  наставак меда, а клубе нам је у доњем наставку. У таквој ситуацији лако може да се деси да пчеле, током зиме, изгубе конткт са храном и страдају од глади.

Слаба друштва, она која немају пун наставак пчела, можемо искористити. То су, најчешће, овогодишњи ројеви. Слаба друштва, са старим матицама, смо решили у предходном периоду, заменом матица (додавањем младе матице). Ројеве који се нису развили, а имају младу матицу, користимо за санирање безматака.

Обавезно водите рачуна о вентилацији. Не сме се дозволити да дође до појаве буђи на крајњим рамовима. Ја, на сатоношама горњег наставка имам најлон, али он не покрива цео наставак. На предњој страни наставка, са леве и десне стране подврнем најлон, тако да ваздух може да циркулише. Исто постижете и ако најлон, за 2 -3 сантиметра повучете уназад.  На најлону ставим пар листова новина, не да бих утоплио кошницу, већ да новина покупи влагу.

Из плодишта, уколико то раније нисте урадили, одстраните рамове са младим и недовољно изграђеним саћем. Уколико су празни уклоните и старе рамове са црним и дотрајалим саћем. Ако на оваквим рамовима има меда померајте их према бочним зидовима кошнице и постепено отклапајте мед.

Све у свемо, пчелари немају много посла на пчелињаку, уколико су све послове урадили на време, односно у предходном периоду.

Драге колеге пчелари толико за почетак септембра, а 14. септембра ћемо се видети на мом пчелињаку.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас111
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2269
mod_vvisit_counterОвог месеца8006
mod_vvisit_counterУкупно1407086