Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Савети за другу декаду јула

Колеге пчелари да причамо о сунцокрету. Паша је у пуном јеку. међутим, суша и екстремно високе температуре узимају данак. Из вишедеценијског искуства, могу да проценим да ће приноси на сунцокрету, пре свега због високих температура бити слабији него прошлих година. Ипак, нада увек постоји. Добра киша нас може извући.

Све зависи од региона. Тамо где било кише и где има влаге, можемо очекивати већи унос. Главни услов је киша, а затим, како је сунцокрет обрађен, колико су примењене агротехничке мере, има ли корова или не. Све то утиче на родност. Тамо где је суша, на овако високим температурама, ако унесу за себе, биће добро.

Шта да урадимо када обилазимо друштва на сунцокрету? Морамо знати да ће и при слабијој паши јака друштва уносити нектар, знатно више од слабијих. Циљ нам је, ако је паша иоле пристојна, да меда има у свим кошницама. Дакле, оцењујемо које су кошнице тешке, а које нису. То можемо урадити малим подизањем кошница од позади. Јака друштва растерећујемо, она морају имати довољно простора за унос нектара. Значи, оно што сам рекао и прошли пут - пуне рамове из јаких у слабија друштва, а празне из слабих у јака. Никако не дозволити да пчеле, уносом нектара, загуше кошницу и сузбију легло у плодишту. Прва брига нам је да обезбедимо довољно простора јаким друштвима.

Вода - обавезно имати воду на пчелињаку, уколико нема природних водотокова. Уколико нема воде у природи, ви је морате стално доносити. Пчеле не могу бити без воде. Водите рачуна да при, овако високим температурама, вода брзо испарава.

Пчелари који нису на сунцокрету, морају водити рачуна о стању залиха меда у кошници. Високе температуре условиле су слаб или никакав принос, а смањен принос значи и смањено легло. Друштвима давати танак сируп - 1.2 или 1:3. Пчеле осећају унос хране, а то их тера да траже, у природи, полен, који је дефицитаран.

Ваш Драган Даничић

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас103
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2261
mod_vvisit_counterОвог месеца7998
mod_vvisit_counterУкупно1407078