Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za početak marta

Dragan Daničić

Kolege pčelari, stiže nam mart mesec. Temperature su više nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Šta nam je sada bitno, na šta treba obratiti pažnju? Pre svega, potrebno je ranije početi sa prolećnim radovima na pčelinjaku. Sa više strana čujem da je potrošnja hrane, tokom zime, bila veća. Na to sam i ranije upozoravao. Ova zima je bila blaga, pa leglo, u nekim krajevima, nije ni prekidano. Polena već ima i biće ga, svakim danom, sve više i više. Kajsija je procvetala, džanarika napupila.

 

Moramo proceniti koja je količina hrane u košnicama. Sada je moguće intervenisati sa sirupom. Kome je pčelinjak “pri ruci”, može stimulativno da prihranjuje, svaki dan, sa 2  do 3 deci sirupa. Pčelar koji ne može da bude na pčelinjaku svaki dan, može da doda i više sirupa, da bi dopunio rezerve hrane. Ukoliko nemate vremena, stavite pogače. Kada su pogače u pitanju, najbolje i najjeftinije je da ih sami pravite. Postoji mnogo recepata za pravljenje pogača. Ja sam, ranije, naveo kako ja pravim pogače, a vi izaberite recept koji vam najviše odgovara.

Lepi su dani, a u najtoplijem delu dana, kada je 17 – 18 stepeni Celzijusa, možete da otvarate košnice i da proverite koliko vam hrane fali. Stanje rezervi hrane u društvima proveravam bez otvaranja košnica. Jednostavno, jednom rukom podignem, od pozadi, malo košnicu i na osnovu težine, prilično precizno, odredjujem stanje hrane. Za ovaj jednostavan metod potrebno vam je malo vežbe. Probajte, koristiće vam.Posebnu pažnju obratite na jaka društva – ta društva su najveći potrošači hrane. Kada već otvarate košnice, procenjujte i snagu društava, prema tome koliko ulica pčele posedaju.

Ukoliko, prilikom pregleda, naidjete na bezmatak, obeležite ga i na kraju pregleda, sanirajte ga. Bezmatak spajam sa društvom srednje jačine, preko novina. Jednostavno, na satonoše društva srednje jačine, stavim list novinske hartije tako da pokriva celu površinu tela, izbušim ga na par mesta olovkom tako da pčele ne mogu da prolaze kroz te rupa i na to stavim bezmatak.

Za desetak dana, ukoliko ne zahladni, moće čemo, u jaka društva, da ubacimo I po ram sa satnom osnovom. Moraćemo da proveravamo da li je došlo, zbog unosa polena, do blokade legla. Uskoro će nam zapretiti i ova opasnost. Dakle, spremajte ramove sa satnim osnovama – tu ne smemo da kasnimo. Ramove sa satnim osnovama dodavaćemo sa strane, do legla, a u jakim društvima, u voćnoj paši, možemo ram sa satnom osnovom da dodamo u sred legla. Tu pčele neće donositi polen, već će ga matica, odmah po izgradnji, zaleći.

U ovom periodu možemo izvršiti i probno dimljenje, na nekoliko košnica. Cilj nam je da vidimo kakav je pad varoe.  Ponavljam, leglo se negde, tokom zime, nije ni prekidalo. Tretmani protiv varoe, bez obzira na sredstvo koje je primenjeno, u takvim slučajevima, nisu bili dovoljno efikasni.

Pojilice obavezno postavite. Pčele idu na vodu, pa je bolje da idu na vodu iz pojilice. Možete, u vodu, da stavite i malo soli. Na desetak litara, jedna supena kašika soli. U početku, u vodu u pojilici, možete da dodate i malo šećera, da bi namamili pčelu.

Proverite utopljavajući materijal. Ukoliko su novine ovlažile, zamenite ih. Slobodno utoplite pčele, noći su hladne.

Gubici pčelinjih društava, ove zime, ne bi trebalo da budu veliki. Zima je bila izuzetno blaga, pčele su često imale pročisni let, nisu ostajale u klubetu po mesec i više dana.

Na kraju, još jednom ću da ponovim: obratite pažnju na hranu, šteta je da vam sad društva stradaju od gladi.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас80
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2660
mod_vvisit_counterОвог месеца1138
mod_vvisit_counterУкупно1409635