Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Подсетник за крај септембра 2013. године

Драган Даничић

Прихрана ја завршена, борбу са вароом настављамо.

 

Од сада, а најкасније до средине октобра потребно је извршити још један, детаљан, јесењи преглед.То је задња провера зимских залиха хране. Уколико неко друштво има мање залихе хране од потребних, додајмо јој рам меда из оних друштава које га имају у вишку. Међутим, ако, због немарности пчелара, наиђемо на друштво са изузетно малим залихама, мања је штета прихранити, неко оставити друштво без хране. Прихрањујемо са густим сирупм 2 : 1 (два дела шећера – један део воде). Овако касна прихрана ни у ком случају није добра, али између два зла бирамо мање.

Приликом прегледа гледамо има ли легла. Тамо где има легла (које се смањује), има и матице. Уколико нађемо да у некој кошници нема легла, додајемо цео нуклеус, са младом матицом, који смо овог пролећа направили.

Код ЛР кошница, клубе би требало да је у горњем наставку. Уколико је друштво јако оно заузима горњи и део доњег наставка.

Смањујемо лета, не због мишева, већ због осица. Ове јесени их има у великом броју и безобзирно насрћу. Морамо помоћи, нарочито слабијим друштвима, да се одбране. Обавезно постављамо и замке за осе и стршљенове.

Контролисао сам пад варое. На основу онога што сам видео установио сам да напад варое није велики, као што је био прошлих година. Међутим, не смемо се успавати, морамо наставити да се упорно боримо са вароом.

Проконтролишите постоља кошница пред зиму и поправите оно што је неисправно. Проверите да неки кров не прокишњава, долази време киша и пчеле морамо заштитити од кише.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас99
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2679
mod_vvisit_counterОвог месеца1157
mod_vvisit_counterУкупно1409654