Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Савети за пчеле - крај јуна

    У јуну су пчелиња друштва на врхунцу свог развоја. Природно, друштва би требало да се интензивно роје. За пчеле као врсту, то је добро, али за рационалног, разумног пчелара то је ноћна мора. Зашто? Они пчелари који планирају да пчеле возе на сунцокрет ( цветаће ове године врло рано – већ у последњој недељи јуна); ако друштва уђу у ројење могу да забораве значајнији принос, чак иако сунцокрет добро замеди.

Значи, они морају све да ураде да спрече ројење пре цветања асунцокрета. Када сунцокрет замеди, пчеле ће се и саме оријентисати на унос нектара и заборавити ројење. Ако се и пусти неки рој, није велика штета.
    Пчелари који не возе на сунцокрет имају више проблема. Треба вештачки ројити (да се пчеле не би природно ројиле). У већини крајева и у већини година, јул и август су беспашни и неповољни за развој друштава. Ту добар пчелар има посла да друштва (вештачки) разроји, одгоји млад матице (нуклеуси и оплпдњаци) а онда у септембру споји са основним друштвима и тако створи солидна друштва за зимовање. Ако година буде сушна – треба хранити (ретким сирупом).
     Значи, сада у јуну, крајњи је рок да се одгоје младе матице. Када у квалитетним друштвима наиђемо на „ројевне“ матичњаке треба их искористити. Међутим, ројевни матичњаци (ројевне матице) су врло добри, али нису сви ројевни матичњаци (матице) добри. Како да одредимо који су ројевни матичњаци квалитетни? Квалитертни су они матичњаци на којима „седи“ 20-100 пчела. Они матичњаци на коујима не „седе“ пчеле, нису квалитетни.
    Значи, те ројевне матичњаке треба исецати (2 цм око матичњака), и додавати у оплодњаке. У ово доба, оплодњаци се могу правити и са 1-2 рама легла, једног рама хране(мед-перга) и једне сатне основе, којим се кроз неколико сати (најмнаје 2 сата) дода зрео матичњак. Мора се знати да се све матице неће спарити (идеално је до 85%). После 15 дана ( од формирања) оплодњак се прегледа и утврђује да ли је матица пронела.
     Ако матица није спарена или нестане, појавиће се „лажне“ матице. Тај оплодњак се санира припајањем друштву које има спарену матицу.

Слободан Цвитковац

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас49
mod_vvisit_counterЈуче351
mod_vvisit_counterОве недеље745
mod_vvisit_counterОвог месеца9449
mod_vvisit_counterУкупно1387301