Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Januar na pčelinjaku

Dragan Daničić

Kolege pčelari, pčele nam zimuju onako, kako smo ih mi spremili za zimu. Savesni pčelari imaju manje briga, jer su zazimili jaka društva, zdrava društva, očišćena od varoe,sa dovoljnim zalihama hrane i sa mladim maticama, ne strarijim od dve godine. Ovo je najteži period za pčele u toku godine. Gubici nam se dešavaju zimi, skoro nikad leti.

 

Koja društva su nam, zimi, ugrožena? Pre svega -  slaba. Društvo koje je slabo neće moći, u klubetu, koje je malo, da razvije dovoljnu temperaturu, ni kada nema legla, pa su pčele izložene stradanju. Medjutim, moramo obratiti pažnju i na jaka društva. Izuzetno jaka, bez obzira što, po jednoj pčeli, troše manje hrane od slabih, zbog velikog broja pčela, troše mnogo hrane i njihove zalihe se, zimi, brže tope. Ukoliko nemaju hrane, ova, izuzetno jaka društva će stradati. Dakle, ovde je neophodno intervenisati pogačom.

Pogača se može davati i pri niskim temperaturama (oko 0 stepeni Celzijusa). To može da spasi društvo i tu nije potrebno čekati bolje vreme i više temperature.

Prokontrolišite, vizuelno, ceo pčelinjak.  Posebno obratite pažnju na drvena postolja za košnice. Kod metalnih postolja, sa šapama na nogarama, ne bi trebalo da bude problema, ali drvo truli. Šteta je da nam društva stradaju zbog trulih drvenih postolja.

Želja nam je da, tokom meseca, bude po neki lep dan, sa povoljnom temperaturom, da bi pčele mogle da obave pročisni let. Pre, oko dve nedelje, imali smo par takvih dana.

Često se desi da vidimo mrtve pčele na letu, po krovovima košnica ili oko košnica. To je naročito uočljivo kad ima snega. To je znak da su pčele izlazile napolje, ali da jedan, manji deo, zbog hladnog vremena, nije uspeo da se vrati u košnicu. Naša, mala pomoć, sastoji se u tome da izmedju zemlje i poletaljke, naslonimo daščice, na koje će pčele sletati. Moramo imati na umu, da pčele, po lepom vremenu, izbacuju mrtve pčele iz košnice, tako da pojava mrtvih pčela, na pčelinjaku, ne bi trebalo da nas uzbudjuje.

Pre dve nedelje je bilo par toplih dana, pa su mogle da se vrše i manje intervencije u košnici.Tada je bilo moguće približiti ramove sa medom klubetu. Kada dodje do otopljavanja, makar kratkotrajnog, ukoliko je potrebno, to možete uraditi. Sada, pri ovakvim temperaturama, možemo intervenisati samo sa pogačom, koju stavljamo na satonoše.

Prošla godina je bila prilično sušna, pa imamo manjak polena u košnicama. Dobro je dodati pogaču sa zamenama za polen, bez obzira što adekvatnih zamena za belančevinastu hranu ne možemo dati. Bolje išta, nego ništa. Jaka društva su, verovatno, već krenula sa leglom, a ostala će uskoro. To znači povećanu potrošnju hrane, a time, zalihe hrane u košnici, dobijaju još veći značaj.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас84
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2664
mod_vvisit_counterОвог месеца1142
mod_vvisit_counterУкупно1409639