Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Историја београдских пчеларских манифестација

Пчеларске књиге доказују да је прва изложба меда одржана у Београду, 30 септембра1900. године, "под највишом заштитом Њеног Величанства Краљице Драге". Занимљиво је да, исте године, на Светској изложби у Паризу, српски медари излажу своје производе и добијају златну медаљу.

 

После Другог светског рата, 22. децембра 1973. године, одржана је прва изложба пчеларства, у холу Дома синдиката, у Београду, са 12 излагача. Изложба је организована поводом прославе 75. годишњице формирања Српског пчеларског друштва и исто толико година излажења часописа "Пчелар". Због великог интересовања, изложба се сели на Ташмајдан и постаје манифестација на којој, поред београдских пчелара, учествују и сви заинтересовани пчелари наше земље.

Прошле године, ташмајдански сајам је посетило око 200.000 гостију. Међу њима су били пчелари из свих бивших југословенскох република, као и гости из Грчке, Мађарске, Бугарске, Румуније... На Сајму је учествовало преко 250 излагача. Одавно је постала пракса да Београђани и други посетиоци Сајма пчеларства долазе да купе пчелиње производе, разгледају експонате, чују и науче нешто ново о меду, а све више се интересују за апитерапију - лечење пчелињим пеоизводима.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас388
mod_vvisit_counterЈуче306
mod_vvisit_counterОве недеље2780
mod_vvisit_counterОвог месеца1009
mod_vvisit_counterУкупно1356827