Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

O zimskoj prihrani

Prof. dr Zdravko Avram, ''Pčelarenje za 21. vijek''

Zimsko prihranjivanje pčela, u pravilu, treba izbegavati. To prihranjivanje se može vršiti jedino u izuzetnim slučajevima, iz nužde. Zato, u jesenjem delu, treba uraditi sve da do zimske prihrane ne dodje. Ako pčelar, iz nekih razloga, bude prinudjen na to, jer bolje je i to nego da pčele stradaju od gladi, u takvim slučajevima prihrana se može izvršiti dodavanjem ramova sa medom u saću, mednošećernim pogačama ili šećernim pogačama. 

 

 

Dodavanje ramova sa medom  u saću može se vršiti u nekoj prostoriji, zagrejanoj na 5 stpeni Celzijusa i uz ramove sa klubetom, dodati ramove sa medom, a potom prostoriju zagrejati na oko 20 stepeni Celzijusa, da bi se pčele koje su pale na podnjaču ili razišle po zidovima mogle prikupiti u zimsko klube. Svakako da treba predhodno, pre otvaranja košnice, leto zatvoriti da ne bi pčele izletale napolje, u prostoriju. Kad se prostorija ohladi i pčele smire košnicu treba lagano odneti na njeno mesto. 

Dodavanje mednošećernih pogača ili šećernih pogača može se izvršiti na pčelinjaku, uz što manje uznemiravanje pčela.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас112
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2270
mod_vvisit_counterОвог месеца8007
mod_vvisit_counterУкупно1407087