Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Radovi u decembru - zimski pročist pčela

Slavko Jakovljević, ''Dobro jutro dragi pčelari - radovi na pčelinjaku''

Već u prvim oktobarskim noćima, kada temperatura silazi ispod +12 stepeni Celzijusa, pčele se povlače ka centru plodišta, formirajući tako zimsko klube. Preko dana temperatura poraste iznad +12 stepeni, pa i pčele izleću napolje. U decembru i dnevna temperatura je ispod kritičnog nivoa od +12 stepeni, pa se pčele još više zbijaju u klube i tako ostaju u košnici i danju i noću. Trošeđi zalihu zimske hrane, one održavaju potrebnu toplotu za život u klubetu. Tako će one živeti sve dok ne dodju topliji prolećni dani. Medjutim, postoji i srećna okolnost da, u našem podneblju, dolazi povremeno do prodora toplijih vazdušnih strujanja i u zimskim mesecima. Tada se spoljna, dnevna temperatura podigne znatno iznad nule, a kada dostigne +10 stepeni Celzijusa, pčele omekšaju zimsko klube, kreću se po košnici, pa kada spoljna temperatura predje +12 stepeni, pčele počinju masovno da izleću iz košnice. Prvo što će pčele pri tome uraditi je olakšanje od naslaga nesvarljivih materija nataloženih u debelom crevu. Čim izlete, pčele se spuštaju na grančicu najbližeg drveta ili na drvenu ogradu oko pčelinjaka i tu se rasterete. Odmah potom se vraćaju u košnicu da bi omogućile i drugim pčelama da to isto obave. Kada se sve pčele izredjaju, tek onda ponovo izleću radi obavljanja drugih poslova. Pre svega da nadju i donesu vodu. Paralelno, druge pčele donose polen, treće čiste podnjaču od raznih odpadaka itd.

 

 

Dogadja se, na sreću retko, da pčele ne mogu da izadju na pročisni let i po nekoliko nedelja. Ponekad i čitavih dva meseca. To dovodi do pojave proliva kod pčela, pa su one prinudjene da balegaju u unutrašnjosti košnice - po satonošama, bočnim letvicama, po unutrašnjoj strani košnice, svuda gde stignu. U težim slučajevima dolazi do pojave nozemoze - bolesti unutrašnjih organa za varenje. Ako, uz to, oboli i matica, društvo je osudjeno na uginuće.

Ukoliko u vreme zimskog izleta ima snega, dogadja se pa prve pćele padnu u sneg i odmah uginu u od hladnoće. Zato je potrebno ispree poletljke košnica, na udaljenosti od oko 3 m od nje, pobosti strukove kukuruzne šaše. Pčele će padati na šašu i tako će izbeći sigurnu smrt. Napredan pčelar redovno prati hidrometeorološke izveštaje i prognoze i upisuje ih u knjigu evidencije  za svaki datum u kome je dnevna temperatura viša od +12 stepeni Celzijusa. 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас89
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2247
mod_vvisit_counterОвог месеца7984
mod_vvisit_counterУкупно1407064