Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Pametne košnice

Ovaj članak objavljen je pre tri godine, ali je izuzetni interesantan. Kratak je, pročitajte ga.

Agromedia, 9.7.2017.

Specijalni ramovi sa senzorima za košnice, koji svaku košnicu pretvaraju u ''pametnu'', a pčelarima daju mogućnost da prate stanje u njima i reaguju na svaki problem, prozvod je koji je kragujevačkim srednjoškolcima doneo prvo mesto na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija. 

Jovana Mališić, Nemanja Milovanović, Jana Marković i Milica Tomić, učenici prvog razreda specijalnog infomatičkog odlenja Prve kragujevačke gimnazije, svoj preduzetnički duh iskazali su lroz učenićku kompaniju ''Lego buzz''. Nakon što su trijumfovali u Srbiji, spremaju se da svoj proizvod predstave naredne nedelje u Briselu, na evropskom takmičenju učeničkih kompanija.

''Lego buzz'', kako je objasnila Jovana Mališić, specijalizovana je za pravljenje ramova koji se ubacuju u košnice i daju pčelarima važne informacije o stanju pčela. U ram je ubačen mali komjuter sa kamerom, mikrofonom i senzorima za temperaturu i vlažnost, a preko interneta povezan je sa odrdjenom web adresom. Na tu adresu šalje informacije sa kamere, mikrofona i senzora, pa pčelar može da vidi sve podatke.

Ima i ''livestream'' sa ulaza u košnicu, gde megu da primete pojedine parazite koji se vide na šćečama i ranije dijagnostifikuju neku bolest. Mogu da čuju i rojenje, koje je naš glasno, kao i da cide da li su temperatura i vlažnost odgovarajući, objasnila je Jovana.

Sama ideja da se posvete unapredjenju pčelarstva, rodila se tako što su, svesni fa su pčele važan deo eko sistema, čitali o takozvanom poremečaju kolapsa kolonije (CCD), zbog koga je broj pčela znazno smanjen, pa su želeli da pokušaju da reše problem.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас52
mod_vvisit_counterЈуче351
mod_vvisit_counterОве недеље748
mod_vvisit_counterОвог месеца9452
mod_vvisit_counterУкупно1387304