Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Dovršavanje uzimljavanja

Božidar Vesković, ''Praktično pčelarstvo sa radovima po mesecima'', Beograd, 1993.

Ukoliko to ranije nije učinjeno, treba dovšiti uzimljavanje pčelinjih društava. Na poklopnu dasku treba staviti utopljavajuči materijal, najbolje novinsku hartiju; toplota koju pčele stvaraju u košnici kreće se naviše prema poklopnoj dasci. Ako preko poklopne daske ne bismo stavili utopljavajuči materijal, topao bazduh, kao lakši, gubio bi se kroz ventilaciju. Pa i kad bismo zatvorili otvore za ventilaciju, sama poklopna daska ne bi bila dovoljna da sačuva stvorenu toplotu. Uz to, vodena para koja se stvara u košnici usled životnih procesa pčela ne bi imala kuda da izlazi, već bi se na poklopnoj dasci, sa donje strane, iznad klubeta, stvarale vodene kapljice, koje bi vlažile unutrašnjost košnice, a time bi se stvarali veoma nepovoljni uslovi za zimovanje pčelinjeg društva. Zato se, preko poklopne daske, stavlja novinska hartija, koja je odličan izolator. Kada, tokom zime, vreme malo otopli, treba, veoma pažljivo, skinuti krov sa košnice, podići utopljavajuči materijal, pogledati da li je ovlažen, pa ako jeste, treba ga zameniti. Ako na košnici postoji zbeg, onda je ovakav način uzimljavanja veoma olakšan. 

 

 

U godinama sa normalnim klimatskim uslovima, u novembru se ne sme vršiti pregled ili bilo koji drugi posao koji iziskuje skidanje poklopne daske i pomeranje ramova. To bi moglo da izazove velike štete, dezorganizaciju i pometnju pčelinjih društava u odnosima izmedju pčela radilica i matice, pa čak i uginuća matica. Pored toga pčele su blagovremeno, pred zahladjenje, zatvorile propolisom sve otvore, zalepile poklopnu dasku i napravile sebi odredjene prolaze, kakvi tome društvu najviše odgovaraju. U slučaju detaljnijeg pregleda, odnosno pomeranja svakog rama, to bi se sve poremetilo, a pčele ne bi stigle da to ponovo urade, što se može veoma štetno odraziti na njihovo zimovanje. 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас435
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље3015
mod_vvisit_counterОвог месеца1493
mod_vvisit_counterУкупно1409990