Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Radovi u novembru

Božidar Vesković, ''Praktično pčelarstvo sa radovima po mesecima'', Beograd 1993.

Od svih 12 meseci u godini, pčelinja društva najmanje rade u novembru. U to vreme pčelinja društva sastoje se isključivo od pčela radilica i matice. Svi trutovi već su likvidirni od strane pčela radilica, jer oni u zimskom periodu nemaju nikakvu funkciju u pčelinjem društvu, a trošili bi daleko više hrane od pčela radilica. Ako bi u pčelinjem društvu bilo trutova, to bi bio siguran znak da nešto sa maticom nije u redu ili da uopšte nema matice.

 

 

U normalnim klimatskim uslovima vreme u novembru toliko zahladi da pčelinja društva skoro redovno već formiraju pčelinje klube, u kome miruju, štede hranu i energiju, proizvode i racionalno koriste toplotu. Tada, kao i uvek, svi članovi zajednice podjednako učestvuju u stvaranju, održavanju i korišćenju povoljnih životnih uslova. Zato se svi radovi na pčelinjaku podešavaju tako da se pčelinjim društvima pomogne u njihovom nastojanju da što više očuvaju svoju energiju i da troše što manje hrane, kako bi je više koristile kad počne razvoj  legla u idućoj godini. 

Radovi koje treba obaviti u novembru na pčelinjaku su sledeći:

    - dovršiti uzimljavanje pčelinjih društava;

    - obezbediti pčelinjim društvima apsolutan mir i sprečiti pristup pčelinjaku svim domaćim i divljim životinjama;

   - zaštititi pčelinja društva od jakih vetrova;

   - čistiti leta od snega, leda i mrtvih pčela (ukoliko se u ovom mesecu pojave) i kontrolisati ventilaciju;

   - postaviti daščice, od zemlje do poletaljke, rastriti kukuruzovinu ili drugi pogodan materijal ispred košnice, odnosno ispred pomenute daščice, da      bi se pčelama olakšalo vraćanje u košnicu prilikom izletanja radi pročišćavanja.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас109
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2267
mod_vvisit_counterОвог месеца8004
mod_vvisit_counterУкупно1407084