Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Kvalitetno zazimljavanje pčelinjih društava

dr Slavomir Popović, ''Tehnologija pčelarenja DB košnicom''

Danas je svakom iskusnijem pčelaru jasno da je kvalitetno zazimljavanje pčelinjih društava najvažnije za uspešno pčelarenje. 

Kod većine pčelara vlada opravdano uverenje da sa pripremom pčelinjih društava treba početi krajem poslednje intenzivne letnje paše, a u našim uslovima pčelarenja, to je oko 1. avgusta. Naravno, taj rok može biti nešto pomeren zbog različitih vremenskih prilika koje se mogu razlikovati, od godine do godine i od područja do područja. Medjutim, ta pomeranja nikada nisu velika. U praksi se pokazalo da najmanje greše oni pčelari koji navedeni rok strogo poštuju, jer u većini naših krajeva, u avgustu se ne očekuju značajni unosi nektara. 

 

 

Ipak, ako je sušna godina, naročito ako je suša u toku jula, pripreme pčelinjih društava treba započeti ranije, pre 1. avgusta, još u toku jula. Ako je godina kišna, sa značajnim unosom nektara u avgustu, pripreme za zazimljavanje mogu da započnu i znatno posle navedenog roka. 

Po pravilu, iskusni pčelari misle na zazimljavanje pčelinjih društava prilikom vrcanja meda sa poslednje paše, kada se pčelama ostavlja med, ne samo onaj koji se nalazi u plodištu, već i po koji ram sa medom iz medišta. Ti pčelari dobro znaju proverene narodne izreke:

  ''Kako uzimiš pčelinja društva, tako ćeš vrcati med.''

  ''Med na medu radja''.

  ''Bitka za visoke prinose meda u bagremovoj paši bije se u avgustu''.

Sve je veći broj pčelara koji su shvatili da krajem avgusta treba zazimiti jaka društva, sa oko 20.000 pčela. Ukoliko tako i učine, može se dogoditi da, u proleće, društva, ipak, budu slaba. To znači da je jačina pčelinjeg društva bitna za uspešno zazimljvanje pčela, ali da to nije i dovoljan uslov, jer je, za kvalitetno zazimljavanje pčela potrebno ispuniti i niz drugih uslova.

Da bi jedno pčelinje društvo bilo kvalitetno pripremljeno u toku avgusta za uspešno zimovanje, potrebno je da se, istovremeno, ispune i sledeći preduslovi:

   - pčelinje društvo mora biti jako, sa dovoljnim brojem pčela;

   - pčelinje društvo mora imati mladu, kvalitetnu, maticu;

   - saće u plodištu mora biti kvalitetno;

   - količina rezervne hrane i perge u košnici, mora biti kvalitetna i po količini dovoljna;

   - zdavstveno stanje pčela i pčelinjeg legla mora biti zadovoljavajuča;

   - starosna struktura pčela u pčelinjem društvu mora biti zadovoljavajuća;

   - kvalitetna mikroklima u košnici je neophodna. 

Ukoliko su pčelinja društva zazimljena sa oko 20.000 pčela, ali:

   - sa pčelama koje su iscrpljene delovanjem varoe;

   - sa velikim brojem starih pčela, koje će u oktobru ili početkom zime uginuti;

   - sa dosta mladih pčela koje su i posle 15. septembra preradjivale šećerni sirup i na taj način, se znatno iznurile;

   - sa saćem koje je lošeg kvaliteta (crno, staro, izvitopereno) iz kojeg se legu sitne, nekvalitetne pčele;

   - sa nedovoljnom i nekvalitetnom hranom i polenom;

   - i sa nizom drugih mogućih propusta (pčelinja društva izložena uznemiravanju, nedovoljno zažtićena košnica), 

teško je očekivati da će takva pčelinja društva uspešno dočekati proleće. Ukoliko i dočekaju proleće, takva društva se neće razviti za glavnu pašu. 

Da bi se jedno pčelinje društvo kvalitetno zazimilo, neophodno je uraditi odredjene poslove kvalitetno i u pravo vreme. Zbog toga, u ovoj knjizi, detaljno će biti opisani, za svaki mesec, najvažniji poslovi u tom mesecu.

Najvažniji poslovi na pčelinjaku u avgustu su:

   - pregled pčelinjih društava, sa ciljem da se oceni jačina pčelinjeg društva i izvrši kontrola minimalne količine rezervne hrane u pčelinjem društvu, početkom avgusta;

   - staranje o kvalitetnom gnezdu u plodištu u toku avgusta (sredjivanje saća u plodištu, uklanjanje praznih ramova iz plodišta, kontrola eventualne blokade matice u toku avgusta, formiranje kvalitetne medne kape na ramovima u plodištu);

   - rasored nastavaka na početku pripreme za zazimljavanje;

   - stimulativno prihranjivanje pčelinjih društava u toku avgusta;

   - zamena stare matice;

   - ventilacija u košnici;

   - kontrola zdravstvenog stanja pčelinjih društava;

   - kontrola količine rezervne hrane za zazimljavanje;

   - detaljan pregled pčelinjih društava krajem svgusta (kontrol jačine pčelinjih društava i kontrola količine rezervne hrane).

U toku avgusta na pčelinjaku se obavljaju i ostali uobičajeni poslovi (zaštita pčela od toplote, osica, stršljenova, sprečavanje grabeži na pčelinjaku, čuvanje rezervnog saća, održavanje sanitarno - higijenskih uslova na pčelinjaku) koji se, ovoga puta, neće razmatrati. 

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас96
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2676
mod_vvisit_counterОвог месеца1154
mod_vvisit_counterУкупно1409651