Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Nadražajno prihranjivanje pčela

Slavko Jakovljević, ''Dobro jutro dragi pčelari - radovi po mesecima''

Čim pčelinje društvo udje u avgust, a u prirodi nema nektara, matica će početi naglo da smanjuje na kojem polaže leglo. Dva su osnovna razloga koji je na to gone: pčelinje društvo veoma precizno primećuje da su dani počeli da se skraćuju, a prirodnog unosa nektara nema. To izaziva strah od nesrazmera izmedju broja pčela i taspoložive zalihe hrane u košnici. Smanjenim polaganjem jaja, matica žeči tu nesrazmeru da uskladi.

 

 

Ovo naglo smanjivanje legla pčlar možem otkloniti ukoliko pristupi stimulativnom prihranjivanju. Radi se o malim dozama od oko 200 g šećernog sirupa i srazmeri 1 : 1 vode i šećera. Ako se pčele prihranjuju svakog drugog dana, onda dozu treba povečati. Sa prihranjivanjem početi već od 1. avgusta i primenjivati ga do kraja meseca. Dovoljne su i male doze sirupa da matica oseti da ima unosa  i tako neće smanjivati prostor  za polaganje novog legla. Povećanim dozama prihranjivanja matica se ne može naterati da poveća polaganje legla. naprotiv, to bi moglo da izazove obrnuti efekt, pa da se povećanim unosom sirupa i fizički smanji prostor za maticu. Treba biti zadovoljan da ne dodje do drastičnog smanjenja legla. To je dovoljno. Preradjivanjem povećane količine sirupa pčele će ga odlagati u blizini postojećeg legla i tako će se smanjiti prostor za leglo. 

Opravdanje za ovu pčelarovu intervenciju nalazi se u sledećoj činjenici: od legla položenog od početka avgusta, pa na dalje, dobiće se pčele koje će ući u prezimljavanje i najvećim delom dočekaće proleće. To su pčele koje imaju drugčiju fizičku konstituciju od letnjih pčela, prilagodjenu dužem životu i to u zimskim uslovima. Ako se pomenutom intervencijom obezbedi što više tih mladih pčela, onda je osigurano bezbedno prezimljavanje, jer će, tako brojne mlade pčele, formirati snažno pčelinje klube. Ono će mnogo lakše da održava unutrašnju klimu u zimskom klubetu. Uz to, srazmerno će manje potrošiti zalihu zimske hrane, a pčele iz jakog klubeta  duže žive, što je od velike važnosti za nesmetano i ubrzano razvijanje pčelinjeg društva u prolećnom periodu. 

U poslednje vreme se, u pčelarskoj literaturi, pojavljuju i sasvim suprotna tvdjenja, bazirana preme švajcarskim istraživanjima krajem sedamdesetih godina, a ona se sažeto mogu definisati: društvo, stimulativno prihranjivano, na početku zime će, zaista, imati oko 40 % više pčela od onog koje nije prihranjivano. medjutim, ovo drugo, koje nije prihranjivano, krajem zime će imati oko 10 % više pčela, od onog koje je stimulativno prihranjivano u avgustu. To dovodi do zaključka da nema potrebe pčele stimulativno prihranjivati u avgustu. Na pčelaru ostaje da ovu, kao i svaku drugu kontradiktornost, proveri u praksi, pa da i sam dodje do zaključka šta mu je korisnije.

Takvih istraživanja već ima, pa neki iskusni pčelari preporučuju da se do većeg broja zimskih pčela može doći pripajanjem osnovnom društvu jednog ili dva nukleusa. To je, svakako, dobar potez, ali je potrebno imati, na svako osnovno društvo, po jedan ili dva odnegovana nukleusa, koja se mogu, pred početak zime, pripojiti osnovnom društvu.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас79
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2659
mod_vvisit_counterОвог месеца1137
mod_vvisit_counterУкупно1409634