Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Obezbedjenje pčela vodom

G. F. Taranov ''Hrana i ishrana pčela''

Pčele se hrane tečnom hranom i voda koja se sadrži u medu potpuno zadovoljava njihove potrebe, sve dok one ne obavljaju bilo kakve poslove ( jesen i zima ). Medjutim, u periodu odgajanja larvi potreba za vodom raste. Ukoliko pčele s biljaka donose mnogo nektara, onda potrebu za vodom zadovoljavaju vodom koja se sadrži u nektaru. Ako se, pak, pčele u tom periodu hrane zalihama meda, onda vodu donose spolja. 

U zajednicama se pojavljuju pčele vodonoše - to su najstarije pčele koje ne mogu daleko da lete i sakupljaju nektar. Pčela može, odjednom, da donese oko 40 mg vode. U zajednici se pojavljuju još pčele rezervoari, kojima pčele vodonoše predaju vodu. Ove poslednje drže vodu u svom mednom mehuru u malo zasladjenom stanju. One su malo pokretljive, nalaze se na saću u blizini legla. Preme potrebi, pčele rezervoari predaju vodu drugim pčelama kroz rilice. Utrošivši svu vodu, pčele rezervoari ponovo uzimaju vodu od pčela vodonoša.

 

 

Jaka pčelinja zajednica, u periodu intenzivnog odgajanja legla donosi 40 - 50 grama vode dnevno. Sa pojavom medobranja, broj pčela vodonoša se smanjuje, manje je pčela rezervoara, a pri unosu nektara, kojeg bude 0,3 - 0,5 kg, pčele prestaju da uzimaju vodu.

Unos vode naglo raste kada je toplo. pa pčele troše više vode da bi je isparavale i na taj način snižavaju temperaturu u kušnici. Za vreme izuzetno toplih dana pčele donose do 200 g vode dnevno, koju, u malim kapljicama, smeštaju u prazne ćelije blizu i medju ćelijama sa leglom. Isparavajući, voda povećava vlažnost vazduha i istovremeno snižava njegovu temperaturu ( toplota se troši na isparavanje ). 

Pčele uporno traže vodu, izlećući čak i po prohladnom i vetrovitom vremenu. U takvim slučajevima deo pčela se prehladi i umire.Da bi sprečili uginuće pčela i da bi im olakšali sakupljanje vode, na pčelinjaku ili kraj njega postavljaju se specijalne pojilice za pčele. Dobra pojilica mora biti bezbedna za pčele, odnosno mora onemogućiti davljenje pčela u vodi. Treba dodavati tekuću vodu, dobro ugrejanu na suncu.

Takvom zahtevu odgovara pojilica napravljena od bureta, sa čvrstim poklopcem i slavinom umetnutom u donjem delu bureta. Ispod slavine postavlja se daska niz koju se voda sliva.. Slavina se otvara tako da iz nje voda kaplje željenom brzinom, dovoljno da pokvasi dasku na čitavoj njenoj dužini. Na dasci se urezuju cik - cak žljebovi dubine 2 mm, kojima teče voda. Ovakvu vodu, zagrejanu na suncu, koja proziče u tankom sloju, pčele rado uzimaju.

Pojilica se smešta na osunčano mesto, zaštićeno od vetra.

Pčele, u proleće, rado uzimaju vodu sa malim primesama kuhinjske soli ( 5 g na jedan litar vode ).Pčele u prolećnom periodu imaju potrebu, kako za čistom vodom, zako i za posoljenom vodom. Ogledima je ustanovljeno da primese kuhinjske soli u hrani stimulišu pčele na lučenje voska. zato je na velikim pčelinjacima korisno da se stave dve pojilice - sa čistom vodom i sa posoljenom vodom.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас102
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2682
mod_vvisit_counterОвог месеца1160
mod_vvisit_counterУкупно1409657