Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Jul u našim pčelinjacima

Slavko Jakovljević ''Dobro jutro dragi pčelari - radovi po mesecima''

jul je pravi letnji mesec. Ima izuzetno visoke dnevne temperature. Sunce nemilosrdno prži. Vreme je mnogo stabilnije, ali sa navedenim karakteristikama. Samo ponekad dolazu do kratkotrajnog prodora vlažnog vazduha, obavezno uz grmljavinu, ponekad praćenu i gradom. 

Treba se postarati da pčele imaju pojilice, jer baric više nema nigde, a pčelama, u ovom periodu, treba mnogo vode.

 

 

U centralnom delu Srbije, a naročito u ravničarskim predelima, izrazito ratarskim, u ovom mesecu ima malo bilja koje medi, pa se zato jul smatra gladnim mesecom za pčelarstvo. Nešto je bolja situacija u šumovitim i brdskim predelima. 

U ovom periodu su pčele veoma ljute. Zato, kapu na glavu, a dimilicu u ruke. Izuzetak je ako su pčele na suncokretu, posebno ako suncokret dobro zamedi. Nije svake godine isto. Ponekad obilno zamede divlja kupina i razne postrne biljke, a naročito beli i plavi bosiljak, bela detelina, majčina dušica i još neke korovske biljke. U šumovitim predelima, doista retko, pojavi se i medljika. Ukoliko je ima, to je prava blagodet za pčelare u centralnom delu Srbije. Tada se dobija onaj crni, šumski, med. Veoma kvalitetan i tražen.

Za mobilne pčelinjake i pčelare jul je berićetni mesec, jer odlazak na suncokret može da napuni ne samo kante, već i burad.

U prvoj polovini jula može se očekivati još po neko, prirodno, rojenje, ali u drugoj polovini je to retkost, sem ukoliko se to ne dogodi dok su pčele na suncokretu. Dogodiće se sigurno, ako suncokret obino medi, a pčelar ne proširuje prostor u košnici. To mnoge pčelare iznenadi kada dodju na pčelinjak - sve puno meda, a pčele se masovno roje.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас82
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2662
mod_vvisit_counterОвог месеца1140
mod_vvisit_counterУкупно1409637