ЗАВРШЕН ЈАНУАРСКИ БРОЈ

Завршен је јануарски број часописа "Београдски пчелар". Читаоци могу очекивати свој примерак часописа до краја децембра месеца. Интервју који сам посебно планирала за срећан почетак 2022. године и који ми је пружио посебно задовољство је разговор са доајеном српског пчеларства и замеником председника Друштва пчелара “Београд“, Слободаном Цвитковцем. У опуштеној и пријатељској атмосфери разговарали смо о пчеларским темама, стању у пчеларству, раду Друштва, нашем часопису и образовању пчелара кроз школу пчеларства коју Друштво организује већ 12 година.

Прочитајте шта нам је Иван Брндушић, члана Пчеларског Друштва Св.Краљ Милутин у Окланду, Нови Зеланд, испричао о пчеларењу на Новом Зеланду. Након вишедеценијског пчеларења у Источној Србији, Хомољу и околини Бора, отишао си далеко. Толико далеко да је за многе пчеларе код нас та земља позната само по меду од мануке.

Економика пчеларења је веома важна. У овом броју текст о технологији сакупљања, сушења и складиштења полена навешће многе од нас да размисле и о могућем остваривању прихода на овај начин. Такође, научни текст MSc Ратка Павловића о пчелињој храни указује на многе заблуде који пчелари имају када се говори о исхрани пчела, а посебно у зимским месецима.

Дешава се да у пчелињим заједницама буде присутно легло и „када му време није“, а то су касни јесењи и рани зимски период. За наше климатско подручје то је непожељна појава. Постоје многи разлози „закаснелог“легла код пчелињих заједница пред зимовање и у току зимовања. О томе за наш часопис текст је написао Хамид Златић.

Поред актуелних тема које су обрађене у овом броју, потрудила сам се да празничне дане улапшамо рецептима из наше медене кухињице.

Захваљујем се свим читаоцима часописа "Београдски пчелар" који су ми помагали својим саветима, сугестијама и текстовима да имамо тренутно један од најбољих часописа у региону.

Ваша уредница,

Др Биљана Стаменковић