Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Slaba matica - unapred planirani gubitak

Franjo Tomažin ''Beogradski pčelar'', 6/2006

Kakvih sve matica ima

Na ovo pitanje veći broj pčelara u Srbiji dali bi sledeći odgovor: ''Za dobrog pčelara, svaka matica je dobra''. Pravi odgovor je dao slovenački pčelar Anton Janša, davne 1771. godine, u knjizi pisanoj na nemačkom jeziku:''Daj mi dobru maticu, daću ti puno meda''.

Pčelinje društvo, više od milion godina, za svoje potrebe uzgaja tri vrste matičnjaka - kada želi da se roji - rojidbene, usled slučajnog gubitka matice - prinudne i tihom smenom, kada matica ostari ili iz bilo kog razloga naglo smanji broj položenih jaja. 

 

 

Rojidbene matice pčelinje društvo uzgaja u najpovoljnijim uslovima svog razvoja. Kada u košnici ima dovoljno meda i polena, kada su klimatski uslovi stabilni i kada ima stalnog priliva svežeg nektara. Upravo zato, ove matice su teške, organi za reprodukciju i polaganje jaja su dovoljno razvijeni. Moglo bi se reći da one polažu najveći broj jaja u jedinici vremena. 

Medjutim, one su, za savremenog pčelara i pčelarstvo u celosti, najopsanije, jer nose gen rojidbenog nagona. Nagon za rojenjem pojavljuje se u pčelinjem društvu za oko 30 dana pre nego što na grani deveta ugledamo roj. Pčelar roj skine, stavi ga u nukleus i proda za oko 5 kg meda. Pčelar ne zna da mu je sa rojem odletelo u bespovrat, najmanje 25 kg meda, ne računajući vreme koje mu je potrebno da ostatak pčelinjeg društva dovede u red. Od tog društva će u tekućoj godini dobiti 50 % manje meda od onog društva koje nije bilo u rojnom stanju. 

To je razlog što ja, već 20 godina, tvrdim da rojidbena matica predstavlja najteži oblik antiselekcije, kako za samog pčelara, zako i za pčelarstvo u celini. Za pčelara smo rekli. Kod pčela, treće generacija pčela, koja je najsposobnija za rad, ne radi, ona samo jede, puni voštane žlezde i priprema se za novo stanište. A za pčelarstvo? Pčelinje društvo u rojidbenom nagonu proizvodi 200 % više trutova. Šta to znači? Trut prenosi na pčelu radilicu 75 % svih genetskih osobenosti, a time i rojidbeni nagon. U prvoj godini dobijamo jedan roj, u drugoj dva roja, a kasnije iz pčelinjeg društva izleće šaka pčela u obliku roja.

Nije redak slučaj da pojedini pčelari, ''prizvodjači matica'', isecaju rojidbene matičnjake, stavljaju ih u oplodnjake, sparuju i prodaju kao selekcionisane matice. Postoje i takvi pčelari koji po šljiviku ili u samoj košnici hvataju rojidbene matice, pa i njih prodaju kao visoko selekcionisane matice. Ukoliko ste maticu kupili do 1. maja, pravilno obeleženu, ta je matica proizvedena u predhodnoj ili bilo kojoj drugoj godini. U našim uslovima je nemoguće do 1. maja raspolagati sa sposobnim trutovima, a i matice proizvedene u aprilu nisu kvalitetne. 

Ukoliko na pravilan način merimo produktivnost pčelinjeg društva (kako sam to napisao u mojoj knjzi ''Uzgoj visosko produktivnih pčela''), uverićete se da mi, po proseku izvrcanog meda po košnici, zauzimamo poslednje mesto u Evropi. Veliki deo neuspeha leži u rojidbenim maticama i maticama iz prinudnih matičnjaka.

Što se tiče proizvodnje matica putem Jentera, mogu da kažem:''jenter je skupa igračka za malu decu''. Kvalitet ovih matica vrlo dobro poznaju i proizvodjači i kupci.

Matica u gornji čeljusnim žlezdama izlučuje aktivnu biohemijsku supstancu - feromon KDK. Nakon pet minuta pčele utvrdjuju gubitak matice, a nakon 100 minuta pčele započinju gradnu prinudnih matičnjaka.

Gubitak matice dovodi do opšteg stresa čitavog pčelinjeg duštva. Pod tim stresom pčele biraju najstarije larve iz kojih se još mogu uzgojiti matice, iako ima mladjih larvi i jaja. 

Pčele tek nakon 24 časa proširuju radiličku ćeliju saća, dodajući larvi matični mleč čiji sastav odgovara uzrastu larve. akoličina matičnog mleča u prinudnom matičnjaku je najmanje tri puta manja od količine metičnog mleča u rojidbenom matičnjaku i matičnjaku tihe smene. 

Mlada pčela, napuštajući svoji ćeliju na saću, izlazi iz nje u pravcu stranice košnice, a matica iz rojidbenog matičnjaka i matičnjaka tihe smene izlazi iz matičnjaka gledajući u pod košnice. Medjutim, iz prinudnih matičnjaka matica zapoćinje svoj uzrast kao pčela radilica, a nakon  3 - 4 dana starosti mazične larve, pčele preuredjuju matičnjak tako, što ga okreću prema podu košnice. 

Takvim uzgojem dobili smo maticu sa tri krupna nedostatka u procesu uzgoja matične larve: prvo, larva koju su pčele izabrale, starosti oko25 sati, je primila jednu količinu hrane za pčelu radilicu. Drugo, proširena ćelija na saću je isuviše mala da bi primila potrebnu količinu matičnog mleča i treće, okretanje matičnjaka preme podu košnice ima, ne retko, fatalan ishod, jer se larva može odvojiti od matičnog mleča. 

Isecanje, premeštaj matičnjaka i njegova ugradnja u nukleus , oplodnjakili košnicu ne može proći bez većeg ili manjeg oštećenja metice. 

Od prinudne matice možemo očekivati (ukoliko ne dodje do tihe zamene) da će polagati sitna jaja, a da će u sezoni položiti u ćelije saća najviše oko 100.000 jaja ili dnevno, u proseku, oko 800 jaja. Najčešće, prinudna matica već u prvoj, a naročito u drugoj godini, položiće veći broj neoplodjenih jaja u radiličke ćelije iz kojih se legu trutovi. 

Tiha zamena matice ( prirodna zamena matice ) predstavlja pravi putokaz za svakog uzgajivača matica. Svako ko se želi baviti uzgojem matica mora proučiti biozehnološki postupak uzgoja matice kako to čini pčelinje društvo. Uspeh uzgajivača matica biće za toliko veći, koliko bude uspeo svoj biotehnološki postupak prilagoditi tihoj smeni matica. To, naravno, ne znači da je svaka matica iz tihe smene i dobra matica, jer to ne zavisi samo od biotehnološkog postupka, već i od toga, koliko je matica majka bila kvalitetna i sa kakvim se trutovima sparivala njena kćerka.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас81
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2661
mod_vvisit_counterОвог месеца1139
mod_vvisit_counterУкупно1409636