Ekskurzija u Sombor

Pčelari Društva pčelara Beograd, posetiće somborske pčelare, 11. novembra.

Domaćin u Somboru biće nam, poznati  pčelar, novinar, zaljubljenik u pčele, Dragan Mladenović, predsednik Udruženja pčelara "Avram Maksimović". Udruženje nosi ime po Avramu Maksimoviću, srpskom pravoslavnom svešteniku, prvom predsedniku somborske Srpske čitaonice, koji je, 1810. godine, na nagovor mitropolita Stefana Stratimirovića, u Budimu, objavio knjigu Novi Pčelar.

Prvo ćemo posetiti veliki i lepo uredjen pčelinjak Mileta Stankovića, koga somborski pčelari nazivaju velemajstorom pčelarstva. Na samom pčelinjaku biće organizovan pčelarski razgovor. Mile Stanković govoriće o svom načinu pčelarenja i svojim pčelarskim iskustvima.Tu ćemo i doručkovati.

Zatim ćemo prošetati divnim gradom Somborom. Posetićemo prelepu zgradu Županije, gradjenu početkom 19. veka. Sadašnji izgled Županije, sa 200 različitih prostorija i 365 prozora, datira iz 1882. godine, kada je završena dogradnja zgrade. U svečanoj sali Županije, koja je danas sedište Skupštine grada, nalazi se slika Ferenca Ajzenhuta "Bitka kod Sente", naslikana na jednodelnom platnu veličine 7 x 4 metra. Smatra se da je to najveća slika u Evropi.

Posetićemo galeriju znamenitog umetnika, Save Stojkova, jednog od najpoznatijih slikara srpske naivne umetnosti. Galerija se nalazi u zgradi Preparandije, u Somboru, a otvorena je pre dve godine. Sombor se ponosi još jednim slkarom - Milanom Konjovićem, koji je bio član SANU. Naravno, posetićemo i Konjovićevu galeriju.

Nakon toga idemo na ručak i nastavak druženja sa našim domaćinima.

Dakle, 11. novembra - Sombor.

Polazak, kao i uvek, u 7 časova, ispred crkve Sv. Marka.

Cena će iznosizi oko 1.500 dinara i zavisi isključivo od cene pervoza i cene ručka. Broj mesta ograničen je brojem sedišta u autobusu.

Prijave na telefon 011/34-40-121, sekretar Nikola Vujošević (od 10 - 14 časova) ili 063/88-300-61, Željko Janković, vodja puta.