Историја друштва

Одазивајући се „покличу“ Српског пчеларског друштва, да се по отаџбини формирају месна пчеларска друштва-подружнице, београдски пчелари су пре 113 година, 12. новембра 1898. године основали своју подружницу – друштво пчелара. За председника је изабран професор Велике школе, Коста Главинић (1858 – 1939), члан првог Управног Одбора СПД.

Да подсетимо, поред рада у пчеларству, први председник београдских пчелара Коста Главинић био је и на другим пословима веома ангажован. Професор је техничких наука, али и политичар. Био је скоро стално одборник београдских општина, а председник „београдске вароши“ је од 1903-1907. године. Поново је изабран за председника београдске општине 1910. године. Од 1911. је владин комесар при Народној банци до 1924. године када је пензионисан. Учинио је много на економском и културном подизању Србије. И поред научног и политичког рада, пчеларство није напуштао, већ се борио за његово унапређење. Београдска пчеларска подружина, како се у то време Друштво звало, била му је матична организација.

Нажалост, због реконструкције Народне библиотеке, у задњих неколико година нисмо били у могућности да истражимо „писане споменике“ о раду Подружине-друштва између два светска рата и касније.

Године 1963. на иницијативу уредника „Пчелара“ Недељка Дивца, долази до спајања Српског пчеларског друштва и Савеза пчелара Србије у Друштво пчелара СР Србије а затим у Савез пчеларских организација Србије (СПОС). Подстакнути овим „спајањем“ то чине, исте године, Клуб пчелара Београда, Београдска пчеларска задруга и подружина српског пчеларског друштва Београда, Земуна и Раковице, чији је председник био Ђорђе Остојић. Тако настаје садашње Друштво пчелара „Београд“. Први председник је Ђорђе Остојић, а затим следе Данило Коларић, Предраг Божиновић, Првослав Нешић, Гаја Смиљанић, Славко Јаковљевић, па по повратку са дипломатске дужности из Кијева, по други пут Гаја Смиљанић. Следе Милорад Максимовић, Мића Милојевић, а од 1994. године до данас Божа Петровић.

Иако по годинама старо, Друштво пчелара „Београд“ је по идејама, ентузијазму, активностима и даље младо, понајвише захваљујући свом председнику Божи Петровићу, легенди и доајену српског пчеларства.

Мирољуб Букилић