Школа пчеларства за почетнике

У понедељк, 10 децембра, почела је са радом школа пчеларства, коју организује Друштво пчелара Београд. Настава ће се одвијати у просторијама друштва, у Молеровој улици, бр 13, понедељком од 17 часова. Наставним планом предвиђено је да се теоретски део одвија кроз 45 наставних часова. Планирани фонд  практичних вежби је 20 часова и он ће се одвијати у учионици и на пчелињаку Факултета ветеринарске медицине. Након завршетка теоретског дела, полазници ће, током активне пчеларске сезоне, практичну обуку наставити, са менторима, на пчелињацима ментора, док се не оспособе за практичан рад.

Предавачи у школи су професори са Факултета ветеринарске медицине, писци пчеларске литературе, искусни пчелари са дужим пчеларским стажом. Формиран је Савет предавача, директор школе је наш председник Божа Петровић, а руководиоци наставе су Миленко Гачевић и Слободан Цвитковац.

На првом часу, који је одржао проф. Станимировић, са Катедре за биологију, било је присутно 40 полазника. Ради се, углавном о млађим људима који су тотални почетници у пчеларству.

Ово је друга генерација пчелара - почетника, који се школују у Друштву пчелара Београд. Прва генерација је већ формирала своје мале пчелињаке и пчелари уз будно око својих ментора.

Посебно нам је задовољство што је ову праксу, формирања школе за почетнике, следило десетак друштава и удружења широм Србије. То нас учвршћује у уверењу да је Друштво пчелара Београд на правом путу - путу унапређења пчеларства и попуњавања пчеларских редова са младим и обученим пчеларима.

Имамо идеје, имамо људе који ће да их спроведу - посетите нас у просторијама друштав у Молеровој улици, бр 13, укључите се у рад највећег друштва пчелара у Србији - ДП Београд.

Раша Јашовић