Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Апитерапија депресија

АПИТЕРАПИЈА ДЕПРЕСИЈА- МЕДИЦИНСКИ  ФАКУЛТЕТ  НИШ

САЖЕТАК ПРОГРАМА КОНТИНУИРАНЕ  ЕДУКАЦИЈЕ 10.02.2012

.др Верица Милојковић, председник Српског апитерапутског друштва

 

Апитерапија депресија

Лекови за лечење депресије су антидепресиви.

Поред ординиране терапије од стране психијатра ,коришћење пчелињих производа (мед, цветни прах, матични млеч) као помоћних лековитих средстава дало је охрабрујуће резултате.

 

Апитерапија је комплементарна научна дисциплина и представља спој официјелне медиције и научно доказаних искустава о лековитим својствима пчелињих производа.

МЕД се препоручује депресивним болесницима из следећих разлога: садржи просте шећере глукози и фруктозу. Глукоза је потребна за нормално функционисање можданих ћелија.

Mед има окрепрујуће дејство на нервне ћелије, поправља њихову исхрану и процес оксидације и неутрализације отрова.

 Као резултат третмана, сан постаје миран, смањује се раздражљивост, ствара се осећај бодрости. Мед одржава јонску равнотежу што поправља функције нервних ћелија. У меду је фосфор јако битан за нервне ћелије стручњаци кажу без фосфора нема мишљења. Терапијске дозе су 1-2г  кг/тт.

.Саветује се мед са већим садржајем етеричних уља од лаванде, валеијане, пољски, ливадски.

МАТИЧНИ МЛЕЧ

Млеч је недан од најсавршенијих производа природе.Сматра се врхунцем природне биосинтезе због  чудесне комбинације супстанци специфичних за млеч. Садржи све елементе потребне за раст и развој

Главни представници  шећера у млечу су глукоза и фруктоза, спадају у групу редукованих шећера које ћелија директно прима и користи као енергетски материјал.Садржи све есенсијалне аминокиселине, витамине, минерале, ензиме, хормоне.

Млеч смањује узнемиреност, поправља расположење, повећава животну активност, поправља сан, апетит. Уравнотежава активност вегетативног нервног система.Витамини Б- комплекса посебно пантотенска киселина којом обилује млеч има стимулишуће и тонизирајуће дејство. Млеч захваљујући свом хемијском саставу представља за нас организам природни биостимулатор,. Млеч  је природни извор ацетилхолина у цистом облику - неуротрансмитера супстанце која служи за пренос импулса.

ПОЛЕН - ЦВЕТНИ ПРАХ је концентрат беланчевина,витамина, минерала, ензима, есенцијалних амино киселина, хормона,угљених хидрата,масти. Садржи све што је потребно за живот.

-Полен примењен у малим  дозама заједно са антидепресивима  код  депресивних пацијената дао је одличне резултате по извештају шпанског психијатра др Лиописа Парета /1974/, деловао је као антидепресив и седатив.

- Полен багрема и липе има седативни ефекат.

-Полен има  анаболични ефекат-поправља апетит

 Утиче на синтезу ендорфину сличних супстанци.Дозе су од 20-40г у зависности од тежине клиничке слике и старости пацијента..

 

ДР ВЕРИЦА МИЛОЈКОВИЋ

СПЕЦИЈАЛИСТА ОПШТЕ МЕДИЦИНЕ

ЛИЦЕНЦИРАНИ АПИТЕРАПЕУТ

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас132
mod_vvisit_counterЈуче919
mod_vvisit_counterОве недеље1051
mod_vvisit_counterОвог месеца30938
mod_vvisit_counterУкупно1025508