Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Садржај "Београдског пчелара" за месец март 2020. године

Завршен је мартовски број "Београдског пчелара". У њему ћете моћи да прочитате о следећим темама:

Реч уредника, Б. Зечевић........................................................................................................ 60

Почетком фебруара одржали смо Редовну изборну годишњу скупштину

 на којој су изабрани нови чланови органа Друштва који ће у наредном мандату од четири године водити Друштво пчелара „Београд“. Скупштина је организована и вођена уз пуно поштовање Статута Друштва и протекла је у демократској атмосфери. У дискусији поводом извештаја о раду органа Друштва било је предлога и сугестија, чули су се и критички ставови али су излагања била у толерантном и коректном духу. Све је то доприносило снажном утиску о истинској привржености чланова својој организацији и жељи да иступањима за говорницом  допринесу бољем раду Друштва.

 

Апипрогноза и вадемекум - март, Д. Крецуљ....................................................... 62

За лепих дана, каквих ће све више бити, појачавањем активности пчела у кошници, потребна је и веће активност пчелара на пчелињаку. Да се у унутрашњости пчелињег дома нешто бурно догађа, може се приметити и по повећаној потрошњих хране; поштујући миленијумске законитости матица почиње да обнавља и умножава своју породицу, ствара свакога дана све више легла које ваља однеговати. С друге стране, и у оближњој околини биљке из дана у дан гледају сунце све дуже и више на небеском своду и нуде вредним пчелицама издашне изворе неопходног свежег протеина у полену, а за топлих делова дана чак и скромне, али драгоцене количине нектара. Све су то сигнали који с правом покрећу нови живот у кошници. Ако су узимљене са довољним количинама хране, свежи уноси биће само допуна, а прошлогодишње залихе основа развоја и гарант безбедности уколико додје до неочекиваног погоршања времена.

Техника пчеларења

- Из бележнице велепчелара, Р. Колунџић.................................................................. 38

Што пропустимо да урадимо у овом периоду, значајно ће се одразити на багремову пашу, јер почетком цветања џанерике пчеле почињемо спремати за багремову пашу. У време цветања џанерике се врши и први детаљни пролећни преглед. Због ограниченог простора у часопису, сконцентрисаћу се на најбитније ствари, које треба одрадити у овом периоду. А то су правовремена проширења и утопљавање  пчелињих друштава. Приликом првог прегледа друштава, ја их делим у две групе, на основу снаге друштва, односно количине легла… на јаке и слабе!

 

- Двокошнично пчеларење, В. Анић........................................................................... 68

Када желимо да искористимо пашу, а нисмо стигли да добро развијемо друштва (слика 1), потребно је спојити по две суседне кошнице. После „удруживања“ кошница, треба спустити матице и један до два рама са отвореним леглом у доње наставке, попуњене сатним основама, преко тих наставака поставити матичне решетке и тако раздвојити матице од затвореног легла (слика 2).

Четири до пет дана касније, од затвореног легла из горњих наставака, купљених матица и ројевих матичњака правим ројеве, непосредно уз кошницу. Горњи медишни наставак попуњавам празним рамовима и сатним основама. Овако растерећена пчелиња заједница има веома јак радни потенцијал, који се не умањује током целе пашне сезоне. Почетком јаке паше, стварају се идеални услови за спајање ове две кошнице. Спајање се врши постављањем заједничког медишта преко оба плодишта и отварањем лета на медишту (слика 3). Код спајања пчелињих друштава и додавања матица пчеле посути шећером у праху. За овакав начин пчеларења најпогоднији су ЛР наставци са 8 рамова и ДБ нуклеуси са 6 и 7 рамова, због тежине која није већа од 20 килограма.

 

 

- У сусрет пролећу, М. Матић...................................................................................... 78


Природа је непредвидива, јер свака година и сваки месец у њој никад нису исти. Умеће у гајењу пчела и руковођењу њима је максимално условљено деловањем природних фактора. Зато се не може пчеларити по шаблону. Пчеларење ће бити успешно само ако се стално прилагођава. Неопходно је да буде што природније, усаглашено са снагом и биологијом пчелињих заједница, временским променама и цветним календаром природе, а све у циљу доброг развоја, богатог медобрања и здравља пчела.

 

Биологија пчела

- Спасоносна мисија сахарозе, Б. Милета............................................................... 72

Шећерна храна у процесу варења (пробаве) код пчела образује веома мало екскремената (измета), знатно мање него добар цветни мед. Ипак, прихрањујући пчеле већим количинама шећера, оне се знатно исцрпљују, за његову прераду троше много хране  и енергије.

Опште је познато да количина прерађеног шећерног сирупа утиче на трајање живота пчеле, јер шећерни сируп није пуновредна храна. Његова прерада иде на терет беланчевинастих залиха масног тела пчеле. То са своје стране води ка слабљењу њеног организма и погоршању физиолошког стања, са свим последицама које отуда произилазе.

 

Пчелиња паша

- Уљана репица, М. Новаковић.................................................................................. 76

За сеобу пчела на уљану репицу треба прилагодити начину пчеларења. Велики унос полена и нектара условљава буран развој друштава. Није никакво чудо да се на уљаној репици изгради 10-15 памова новог саћа. Зато требамо бити спремни и испланирати шта ћемо радити после уљане репице. На овој паши могуће је узимати легло и формирати ројеве  без већег утицаја на рад пчелињег друштва.

Други начин да се пред крај цветања репице одвајају пакетни ројеви тежине око 1.200кг са старом матицом. Ово је прилика да се друштво формира на потпуно новом саћу и да се ослободи варое, јер недостатак легла битно смањује њену присутност.

 

Пчеларско тржиште - понуда и потражња............................................... 81

• Продајем пчелиња друштва са селекционисаним матицама из 2019. године. Цена 120 евра. Чумић Слободан                                                                                                      Тел. 060/30-80-270

 

 • Мељем шећер и мешам погаче.                                                                       Тел. 069/2425-281

 

• Продајем пчелиња друштва са селекционисаним матицама из 2019.

године у марту и априлу. Цена 120 евра без кошнице и 140 евра са кошницом.

Пријаве почињу од јануара. Доктор пчеларства Биљана Стаменковић,

                                                                                                                                       Тел. 060/61-85-550

 

• Продајем веома повољно врхунски полен. Милена.                                       Тел. 063/ 81-56-600

 

• Продајем ливадски мед у теглама од 1 кг, кристалисан или декристалисан

по жељи купца, цена 500 динара – могућ договор око транспорта. Колунџић Радован

                                                                                                                                      Тел. 064/613-98-46.   

                                                                                     

 • Продајем друштва на ЛР рамовима и 3 ДБ комплетне кошнице са пчелама, пре и после багремове паше, Лимановић.                                                                                 Тел. 060/30-80-258

 

• Пчеларство “Новаковић“ продаје: спарене обележене матице, зреле

матичњаке, разбој за армирање воска, стеге за кошнице, лимове за кровове.

Испорука матица по редоследу пријаве, Мија.

                                                                                                                  Тел. 064/23-03-079; 060/390-79-61

 

 • Продајем друштва на ЛР, ДБ и АЖ-гром раму, спремна за багремову пашу.

Друштва се продају на 10 рамова у кошници купца. Испорука око 15. априла.

Јачина друштава од 6-9 рамова легла. Цена 80-100 еура, што директно зависи

од јачине друштва. Колунџић Радован, Бесни Фок,                                             Тел. 064/613-98-46

 

• Продајем пчелиња друштва на ЛР рамовима у априлу месецу. Пчелињак

се налази у Великој Моштаници, Јован.                                                                Тел. 064/160-46-32

 

• Продајем друштва на ДБ рамовима, у априлу месецу, спремна за багрем.

Пчелињак се налази у Београду, Злаја.                                                                     Тел. 064/126-0-132

 

• Продајем младе матице од краја априла, испорука по редоследу пријава - Зечевић.                                                                                                                        

                                                                                                                                        Тел. 060/30-80-252

 

• Продајем 38 пчелињих друштава у ДБ кошницама, пре и после багремове паше, и пратећу пчеларску опрему. Цена по договору, Славица.

                                                                                                                                          Тел. 064/15-15-259

 

• Продајем пчелиња друштва у АЖГ кошницама. Пчелињак се налази уЗаклопачи, општина Гроцка, Марија.                                                                                                             Тел.064/502-44-27

 

• Продајем 10 друштава на ДБ раму, са или без кошнице, пре багремовепаше,

Јелена Николић                                                                                                             Тел. 064 0193076.   

          

• Продајем пчеларску ауто-приколицу двоосовинску, са ударном куком и две палете на које може да стане по 18 кошница, Аризановић Петар.

                                                                                                                                          Тел. 064/650-1-330

 

 • Вршим транспорт пчелињих друштава, појединачно кошнице као и

контејнере димензија 6x2.3x2,5 (ДхШхВ), Милан.                                                  Тел. 061/160-09-04

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас29
mod_vvisit_counterЈуче227
mod_vvisit_counterОве недеље1318
mod_vvisit_counterОвог месеца2760
mod_vvisit_counterУкупно1058777