Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

PODSETNIK ZA KRAJ OKTOBRA

Dragan Daničić  

Nadam se da smo svi završili pripremu pčelinjih društava za zimski period. To su poslovi koji su rađeni tokom avgusta, dakle pre dva meseca.  

Šta imamo da radimo na pčelinjaku krajem oktobra? Meteorolozi kažu da nam predstoji još nekoliko lepih i toplih dana. Možemo ih iskoristiti da suzimo leta na košnica a, ukoliko to, do sada, nismo uradili. Pre svega, zbog osica i stršljenova. U ovom periodu ima dosta osa, vidim da su društva izložena napadima.  

Borba protiv varoe je završena. Ostaje nam još zimski tretman. Najčešće primenjujemo oksalnu kiselinu. Međutim, nije na odmet da još jednom prekontrolišemo stanje varoe.

Kontrola stanja hrane za zimu, naročito kod rojeva. Jeste kasno,ali pčele ne smeju ući u zimu bez hrane. Sada možemo intervenisati samo sa pogačama. 

Proverite postolja na kojima su košnice. Velika je šteta izgubiti pčelinje društvo zbog prevrtanja košnice. 

Imamo dosta poslova koji nisu vezani za sama društva. Već sada treba pristupiti pripremi za proleće. Čišćenje ramova, ožičavanje, kucanje novih ramova, saniranje nastavaka i oštećenih delova košnica. Topljenje voska. Zima će brzo proći, a na proleće nećemo imati vremena. 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас56
mod_vvisit_counterЈуче402
mod_vvisit_counterОве недеље1558
mod_vvisit_counterОвог месеца1558
mod_vvisit_counterУкупно1046753