Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Priprema za suncokret

Slavko Jakovljević ''Dobro jutro dragi pčelari - radovi na pčelinjaku''

U uslovima normalne godine bagrem počinje da cveta oko 6. maja, a završava se oko 18. ili oko 25. maja, ako se koristi i drugi bagrem. Oko 1. juna se završava vrcanje i sredjivanje unutrašnjosti košnica. Sada je upravo vreme kada treba obaviti sve pripramne radnje za seobu pčela na suncokret, pogotovo ako se ne ide, u medjuvremenu na lipu. Pripremne radne operacije bi se sastojale u sledećem: 

1. Već izvršeno sredjivanje ramova u košnicama je jedna od prvih operacija. Njen cilj je da matica što više položi novo leglo. To leglo daje izletnice u suncokretovoj paši. 

 

 

2. Sada je vreme da se košnice ponovo pregledaju. To bi bio glavni pregled pčela u pripremnom periodu za suncokret. On bi se odvijao po redosledu kako je to radjeno i u pripremnom periodu za bagrem. Na osnovu podataka iz beležnice, o jačini pčelinjih društava i ovoga puta se donosi odluka o tome koja će se metoda ojačavanja proizvodnih društava primeniti. Ona metoda koja se odabere, primenjivaće se, od sada, pa do seobe, koja će uslediti oko 25. juna. Pri tome, stalno imati na umu da samo jaka pčelinja društva ostvaruju visoke prinose. 

3. Vreme je da se počne sa kontrolom tehničke ispravnosti košnica za seobu. Svi tehnički kvarovi se moraju na vreme otkloniti. To isto važi i za transportno sredstvo.

Pri svemu se treba služiti praksom iskusnih pčelara - na pašu selite samo jaka pčelinja društva. Rojevi treba da ostanu u bazi, jer se oni mogu odlično odnegovati sa dva - tri kilograma šećera, a njegova vrednost ne može se porediti sa troškovima utovara i transporta u oba pravca. Oni se mogu povesti samo ako u prevoznom sredstvu ima viška prostora. za utovar.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас88
mod_vvisit_counterЈуче321
mod_vvisit_counterОве недеље752
mod_vvisit_counterОвог месеца4101
mod_vvisit_counterУкупно1060118