Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

PODSETNIK ZA POČETAK MAJA

Dragan Daničić

Stigao nam je maj mesec i bagremova paša. To nam je glavna medonoša.

Nadamo se lepom vremenu. Voleli bismo da nam se ne ponovi prošlogodišnja bagremova paša.

Sada je najvažnije da smo sve aprilske radove obavili i da nam društva spremna dočekaju pašu. Nažalost, ove godine, stariji, oni sa 65+ godina, u koje i ja spadam, zbog pandemije nisu mogli da pripreme društva. Oni koji su uspeli da se dokopaju pčelinjaka, nešto su i uradili.

Kod LR košnice, leglo je na podnjači, prazni ramovi su iznad. Jaka društva su na tri tela, a spremna su i rezervna tela. Kod DB košnice polunastavci su već postavljeni.

Možemo dodati i po koji ram sa satnom osnovom, da ga izgrađuju. Tek da zaposlimo mladu pčelu, izgradnja nam nije cilj.

Na Novom Beogradu, pupoljci na bagremu su pre nedelju dana krenuli. Iskorišćenje paše zavisi od temperature koja će biti sledećih dana. Koliko sam gledao vremensku proagnozu, posle ovog zahlađenja, očekuje se lepo vreme, ali i prohladne noći, a to nama, nikako, ne ide u prilog.

Čim počne paša slabija društva premestite na drugo mesto u pčelinjaku. Od takvih društava, nećete imati nikakve koristi. Premestite ih i odmah dodajte pogaču. Pomeranjem košnica, njihove izletnice usmeravamo u susedna, jača, društva. Pojačavamo ih naletom.

Još jednom, na brzinu, možemo pogledati jaka društva. Kontrolišemo da li, na centralnim ramovima, u plodištu, ima matičnjaka. Ukoliko je neko društvo ušlo u rojevo stanje, moramo ga mi razrojiti.

Oni koji sele, već su ovu radnju završili. Onima koji su zakasnili sa seobom, a nameravaju to da urade sutra ili prekosutra, savetujem da se dobro raspitaju koliko košnica ima na lokaciji na kojoj nameravaju da presele svoja društva. Takođe bih savetovao da se dobro raspitaju ima li američke kuge tamo gde nameravaju da se presele. Čujem da su problemi sa kugom već počeli. Naravno, pored veterinarskih potvrda, u vreme zabrane kretanja, potrebno je pribaviti i dozvole za kretanje od MUP-a – i za pčelare i za pomoćnike.

Ostaje nam da vidimo da li će i koliko bagrem da zamedi. Ukolilo zamedi, vrcaćemo srazmerno onome koliko smo mogli, znali i uspeli da pripremimo društva. Dakle, ako medi, uspeh nam zavisi od minulog rada.

Toliko za prvu trećinu maja.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас505
mod_vvisit_counterЈуче512
mod_vvisit_counterОве недеље4342
mod_vvisit_counterОвог месеца12861
mod_vvisit_counterУкупно1121689