Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Sprečavanje nagona za rojenje

Boža Petrović, dr Slavomir Popović "Pčelarski priručnik - tehnologija pčelarenja u toku godine"

Ukoliko se pčelinjem društvu na vreme ne proširi gnezdo i leglo, odnosno košnica, tada matica nema gde da polaže jaja. Ako se to desi u vreme obilne voćne paše, onda su se stekli uslovi za pojavu rojidbenog nagona društva. Tada, takvo društvo, u glavnoj paši, neće doneti meda. Blagovremeno proširenje gnezda i košnice je izuzetno važno, ne samo zbog bržeg razvoja društva za glavnu pašu, već i zbog sprečavanja pojave rojidbenog nagona pčela.

U krajevima gde ima uljane repice, zbog velikog unosa polena, a i nektara, može lako doći do pojave nagona za rojenje. Zbog toga je, u to vreme, neophodno preduzimati odredjene mere. Možemo, blagovremeno, dodati novo plodišno telo. Drugi način je proširivanje prostora za leglo oduzimanjem već zaleženih okvira i stavljanjem satnih osnova mesto oduzetih okvira. Jedan od načina sprečavanja nagona za rojenjem je zamena mesta slabih i jakih društava. Dakle, jako društvo kome preti opasnost od ulaska u rojevo stanje (ili je već ušlo u rojevi nagon), skloni se i stavi na mesto nekog slabog društva, a to slabo na mesto sklonjenog, jakog, društva.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас496
mod_vvisit_counterЈуче512
mod_vvisit_counterОве недеље4333
mod_vvisit_counterОвог месеца12852
mod_vvisit_counterУкупно1121681