Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Bagrem u Srbiji (3)

Stevan Kupusinac "Priručnik za korišćenje bagremove paše i još ponešto za pčelare"

Srednja bagremova paša

Sa mogućnošću korišćenja i poznije cvetajućeg bagrema, ova paša počinje 4 - 6 dana posle rane bagremove paše. Pošto se tada vreme već stabilizuje, to je sigurnija bagremova paša u mestima Belej, Kobišnica, Mokrinje u okolini Negotina, gde se, sa pomeranjem ka brdskim predelima mogu iskoristiti dve paše. Oko Zaječara prva bagremova paša se javlja u Kraljevici, Veljkovcu, Rajcu, Braćevcu, Tamniču i susednim selima, a druga u Rgotini, Omljanu, Maloj Jasikovi i Donjoj Kamenici. Razlika u cvetanju je oko 14 dana. Isto tako u Smederevu bagrem cveta 10 - 12 dana. U Homoljskim planinama bagren cveta 20 dana kasnije nego u reonu Negotina i Zaječara.

Kasne paše ima u selu Mala Suvaja, na pruzi Paraćin - Zaječar. Kod Senjskog rudnika ima bagrema 15 - 20 hektara, na nadmorskoj visini 600 - 700 metara, te daje kasniju pašu. U Gornjoj Šatornji ima bagrema na raznim nadmorskim visinama, pa paša traje i do 20 dana, a isti slučaj je i sa planinom Cer. 

 

Odlične kasnije bagremove paše, u trajanju do 20 dana ima na valovitim terenima pored pruge Požarevac - Kučevo, kao i u blizini železničkih stanica Sirakovo, Ljubinje i Češnjeva Bara. Na pruzi Beograd - Kučevo koriste se dve paše, rana od M. Ivanče do Klenja i pozna u Kučevu. Kasna bagremova paša je kod Malog Jasikova (ispod Deli Jovana). Kasnog bagrema ima i u reonu Zlatibora.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас443
mod_vvisit_counterЈуче512
mod_vvisit_counterОве недеље4280
mod_vvisit_counterОвог месеца12799
mod_vvisit_counterУкупно1121628