Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Pčelinjak na kiši

Slavko Jakovljević "Dobro jutro dragi pčelari - radovi na pčelinjaku"

Novembarske dugotrajne kiše i guste magle  su dovoljan razlog da se pogleda stanje na pčelinjaku. Neophodno je podići krov sa svake košnice  i utvrditi da li poneki od poklopaca prokišnjava. Po tragovima na mokroj hartiji se može lako utvrditi na kom mestu krov prokišnjava. U tom slučaju, promeniti poklopac, ali i mokru hartiju zameniti suvom. 

Posle dužeg sušnog perioda, obilne kiše ovlaže teren, pa i postolja posrnu. U drastičnim slučajevima dolazi i do preturanja košnice, pa i više košnica, ako je postolje zajedničko. Pri popravci postolja, nikako ne pokušavati da jedan čovek skida i pomera košnicu. Za taj posao se mora imati pomoćnik.

Posrtanje postolja može košnicu da nagne blago, ali unazad. U tom slučaju sva kišnica će se slivati na podnjaču i pri prvom izletu pčele će se masovno daviti u vodi na podnjači. Pored toga će podnjača brzo nabubriti i formalno će se raspasti. 

Inače, treba dodati da normalno padanje kiše pčelama ne smeta. One brzo shvate da monotono padanje kiše nije opasnost za njih. Naravno, to se ne odnosi na provalu vode iz oluka i slično. 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас1039
mod_vvisit_counterЈуче1012
mod_vvisit_counterОве недеље1039
mod_vvisit_counterОвог месеца22407
mod_vvisit_counterУкупно989962