Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

PODSETNIK ZA KRAJ SEPTEMBRA

Dragan Daničić

 

Krajem septembra na pčelinjaku imamo sve manje posla. U stvari, završavamo radove koji su trebali da budu završeni u avgustu i prvoj polovini septembra. Dakle, radovi koje obavljamo u procesu uzimljavanja pčela su pri kraju. 

Ko je zakasnio sa prihranom, još uvek to može da nadoknadi. Do kraja septembra, prema prognozi, preovladavaće relativno topliji dani. Bolje bi bilo da je prihrana završena do polovine septembra, ali ako nema hrane, poslednji je čas da se nadoknadi. Naravno, prihrana, u ovo vreme, ima svoju negativnu stranu, ali društva bez hrane ili sa minimalnim zalihama, nemaju šansu da prezime. 

Snaga društava opada, sve je manje pčela u košnici. Legla je sve manje, matica postepeno smanjuje zaleganje. U društvima postepeno preovlađuju zimske pčele. Ima i letnjih, ali sve manje. 

Borba protiv varoe je jedan od prioriteta. 

Slabiće spojiti sa srednjim društvima, sada je vreme za to. Najbolje preko novina. Slabići će jako teško prezimiti, a ako i prezime, kojim čudom, na proleće su muka za pčelara. 

Stare ramove, sa crnim ili izvitoperenim saćem, vadimo i pretapamo. 

U međuvremenu, lepo je vreme, trebalo bi uraditi i ostale poslove na pčelinjaku. Zameniti trule podnjače i dotrajale nastavke, proveriti krovove, prekontrolisati stabilnost postolja. Možemo i ožičavati ramove - to je početak pripreme za proleće. 

Ne bi trebalo mnogo utopljavati društva. Većem utopljavanju pristupamo krajem januara, kada krene leglo. Uopšte, utopljavanje ne spada u važnije radove koje obavljamo u procesu uzimljavanja. 

Kraće rečeno - prioriteti su nam jačina društava, količina hrane i borba sa varoom. 

Sada se vrši i kontrola poklopljenog legla. Gledamo da li ima ulegnutih ćelija sa poklopljenim leglom, ćelija sa rupicom, promenjene boje, izdvojene od drugih ćelija poklopljenog legla. To je kontrola zdravlja u košnici.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас436
mod_vvisit_counterЈуче426
mod_vvisit_counterОве недеље436
mod_vvisit_counterОвог месеца8883
mod_vvisit_counterУкупно1043110