Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Ne dozvoliti pojavu rojevog nagona u pčelinjem društvu

Boža Petrović, Slavomir Popović "Pčelarski priručnik - tehnologija pčelarenja sa više matica i visoki prinosi meda"

U maksimalno razvijenom društvu treba održati radno raspoloženje do kraja intenzivne paše.

kad se pojavi rojevi nagon u pčelinjem društvu, od meda nema ništa. Dakle, ako je društvo krenulo u rojevi nagon, čak i ako još nije povuklo matičnjake, od meda nema ništa. Nikakvo kidanje matičnjaka tu ne pomaže. Jadini spas da društvo ne krene u rojevi nagon jeste da se preduzmu predhodne mere da do rojevog nagona ne dodje. A kad ono krene u rojevi nagon, najbolje je da se takvo društvo radikalno razroji.

Kako sprečiti rojevi nagon?

 

U voćnoj paši, jakim društvima dodati dve satne osnove (do legla), a dva rama sa medom i polenom  staviti u medišni deo. Time se postiže ravnoteže izmedju otvorenog i zatvorenog legla. Isto to se postiže prevešavanjem zatvorenog legla, kod nastavljača, iz plodišta u medište. Takodje, blagovremeno proširenje prostora u košnici, mlada matica, kvalitetno saće, dobra ventilacija, savremena tehnologija pčelarenja znatno umanjuju opasnost od pojave rojevoj nagona.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас1154
mod_vvisit_counterЈуче1152
mod_vvisit_counterОве недеље9233
mod_vvisit_counterОвог месеца29881
mod_vvisit_counterУкупно1024452