Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Зимовање пчела

др Милан Ћировић, "Београдски пчелар", бр. 2/2003

Пчеле излежене у припремном периоду за зимовање знатно се разликују од летњих пчела: имају већу масу тела, у телу тих пчела повећана је количина суве материје а смањена количина воде, ждрелне жлезде су развијеније и у таквом стању остају до пролећа, масно ткиво и укупна количина резервних храњивих материја већа... Кратко речено, зимске пчеле су физиолошки младе и то својство задржавају до краја живота. Могу да живе од 180 до преко 200 дана. Виталност ових пчела и дуг живот објашњавају се неучешћем у неговању легла и у сакупљању и преради нектара. У последње време поменуте одлике зимских пчела приписују се јувенилном хормону (Јамина Мушинска:„Zimowanie pszcozl“, Варшава 1989.) .

 

Један од најважнијих услова успешног зимовања  је да пчелиње друштво  буде јако (са 8 до 10 улица, тј. 2 до 2,5 kg пчела). Јако друштво током зиме троши мање хране по једној улици пчела од слабог. Установљено је за средњеруску расу пчела (А. С. Јаковљев, 1972.) да најмању потрошњу хране по јединици масе пчела имају друштва јачине 9 – 12 улица пчела: то би била оптимална јачина (испод и изнад тога специфична количина хране се повећава). За нашу крајинску расу пчела и наше климатске услове, тај оптимум није утврђен, али се може претпоставити да је нешто нижи (8-11 улица).

Јака друштва стварају се у јесењем периоду, поштујући све наведене препоруке, али се она могу створити и спајањем средње јаких и слабих друштава. Јако пчелиње друштво у јесењем периоду може да створи само млада, добра матица. Она не само да снесе велики број јаја, већ су та јаја крупнија а пчеле излежене из њих са већом масом и виталношћу. Опитима је утврђено да једногодишња матица у јесен снеса два пута више јаја од трогодиђње. Уз то – младе матице успешније презимљују од старијих.

 

Формирање клубета и ток зимовања

С првим јесењим захлађењем (крајем октобра и почетком новембра), пчеле образују клубе: слаба друштва – при 13ºC, средње јака – при 10ºC и јака - при 7ºC. У клубету разликујемо омотач (кору) и језгро. Кору образују претежно физиолошки старије, истрошене пчеле, а језгро млађе. Матица се увек налази у централном делу клубета, у тз. топлотном центру.  Клубе је утолико збијеније уколико је температура нижа.

Експериментално је утврђено да се температура у кори не снижава испод 6,1 - 12ºC, а у језгру минимална температура је 24,5ºC. Пчеле у језгру су активније него у кори и оне управо стварају потребну топлоту.

Образовањем клубета вишеструко се смањују топлотни губици, потрошња хране се смањује за 20-25 пута, начин дисања пчела се мења, животне функције своде се на минимум.

Клубе се прво формира у доњем делу саћа, наспрам лета. Положајем лета пчелар може утицати на место образовања клубета, нпр.ради његовог приближавања размештеној храни. Највећи део пчела (75%) налази се на празном саћу, а мањи део (25%) на своду саћа са медом. Мед покривен пчелама се загрева и на тај начин постаје доступан пчелама. Пчеле мењају места у клубету и на тај начин долазе до хране и одржавају своје животне фунkције.

Од места где је образовано, клубе се помера вертикално навише трошећи храну изнад себе. Кад дође до сатоноше, кретање клубета се наставља по хоризонтали, дуж рамова, ка задњем зиду кошнице. Доказано је да при температури испод 0ºC пчеле нису у стању да пређу из једне улице у другу. Због тога, током кретања клубета  могу да настану драматичне ситуације – да нестане хране у некој улици, па су пчеле у тој улици (а Можда и матица, ако се ту налази) осуђене на смрт. Нестанак хране у једној улици може да утиче  на разбијање клубета на два дела, чиме се знато погоршавају услови даљег зимовања, а може доћи и до угињавања пчела у једном или оба таква дела. До ових недаћа не би дошло да је медна капа била довољне висине, на чему смо раније инсистирали. Такође, трагедија би била избегнута када би температура повремено „скoчила“  изнад нуле, пчеле би тада из улице без хране прешле у улицу у којој хране још има. Дешавају се и случејеви да се прегруписавање пчела изврши према оним улицама у којима има мало хране. То може, при дужем хладном периоду, довести до угињавања целог друштва од глади, иако у другом делу кошнице још има довољно хране, само што је она недоступна пчелама.

 

Појава првог легла и прихрана пчела крајем зиме

У првом делу зиме у пчелињим друштвима нема легла, па се у језгру клубета одржава  релативно ниска температура – око 25ºC. У том периоду пчеле за своју исхрану углавном троше мед. Сасвим је тадовољавајући и шећерни мед прерађен у јесен, који је и размештен у доњем делу медне капе, тако да се троши у првом делу зиме. Шећерни мед има мање несварљивих материја (0,6%) од цветног меда (око 1,8%), али он представља „празну“  угљено хидртну храну којој недостају многе корисне материје. Цветни мед је знатно кориснији за пчеле и ништа га не може  успешно заменити, нарочито у зимском периоду. Медљика је за зимску исхрану сасвим непогодна, па је, у јесен, треба одстранити из кошнице. Перга (беланчевинаста храна) корисна је током целе зиме али је пчеле у првом делу мање користе.

У другом делу зиме, када „крене“ легло, температура у центру клубета се повећава на око 34ºC. Ради одржавања те температуре повећава се и потрошња хране, поред меда (сада најбоље цветног) троши се много и перга за исхрану ларни. Ако перге нема, пчеле су у стању да негују легло залихама беланчевина из свог организма само 15 дана.

Јако пчелиње друштво лакше одржава температуру у леглу од слабог. Слабо друштво има већу потрошњу хране по јединици масе пчела, па је и количина несварених материја у телу његових пчела већа и оболевање од ноземозе чешће.

Када је реч о слабим друштвима треба нагласити чињеницу да она, у јесен, дуже негују легло од јаких, а крајем зиме крећу са леглом раније. И једно и друго их много исцрпљује. Нарочито је погубна и непожељна прерана појава легла током зиме. Јер при нези легла у то време, пчеле троше храну не само из кошнице, већ и резервну храну из свог организма. Може се сигурно рећи следеће: што пчелиње друштво почне раније да гаји легло, каснији његов рад биће успорен. Оно се понаша као атлетичар ако овај на почетку форсира трку, изгубиће дах на крају (па и трку) . С друге стране, прерано излежене младе пчеле често немају дуже времена прилику да излећу из кошнице па су кратког века, слабе кондиције, тј. физиолошки су старе и пчелиње друштво нема од њих превелике (очекиване) користи.

Нормално би било да матица почне да носи  јаја крајем јануара. Временски услови (дуже зимско отопљење) тај рок каткад помере знатно раније, чак и на крај децембра. Пчелар може и сам да изазове појаву прераног легла раном зимском прихраном пчела – сирупом или шећерно-медним тестом. Свака храна придошла у кошниицу са стране – узбуђује пчеле. То је нарочито изражено када се даје сируп . Додуше, при ниским температурама пчеле тешко узимају сируп из хранилице, али ако наиђе макар и краткотрајни топлији период, оне сируп узимају „са великим задовољством“.  То их претерано узбуђује, температура у гнезду се повећава а матица „инспирише“ да почне да леже јаја. И ето легла „усред зиме кад му време није“. Сем тога, узбуђене пчеле „искачу“ из кошнице, охладе се, укоче, падају на снег или земљу и угињајају. На тај начин се губи знатан број у то време драгоцених пчела.

Шећерно-медно тесто знатно мање узбуђује пчеле и оне при том не излећу из кошнице. Међутим, чврста храна изазива у том периоду  жеђ и принуђава пчеле да излећу и траже воду. Те пчеле се по правилу више не враћају у кошницу јер се охладе и угину. Рано прихрањивање тестом допуњава несварљивим материјама ионако препуњена црева пчела и исцрпљује их уместо да им користи.

Према томе, у зимском периоду сируп на треба уопште давати пчелама, а са шећерно-медним тестом не треба преуранити (сем у случају недостатка хране у кошници) . Пчелари који током целе зиме прихрањују пчеле шећерно-медним тестом, држећи се девизе „нек им буде при руци – непријатељи су својих пчела.

Аутор на свом пчелињаку практикује давње  шећерно-медног теста тек крајем фебруара или почетком марта. Тада пчеле већ почињу нормално да излећу, прочисте се, а доносе веома драгоцену воду и по неко,драгоцено, зрнце цветног праха.

 

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас412
mod_vvisit_counterЈуче426
mod_vvisit_counterОве недеље412
mod_vvisit_counterОвог месеца8859
mod_vvisit_counterУкупно1043086