Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Božina pogača

Kod većeg broja pčelara popularna je takozvana Božina pogača. Ovde dajemo recept za kuvanje ove pogače. Recept je baziran na 5 kilograma šećera, što je dovoljno za 6 – 7 pogača težine oko 1 kilogram. Naravno, za veći broj košnica ide se na veće količine, ali odnosi moraju ostati isti.

Boža Petrović, dr Slavomir Popović „Pčelarski priručnik – tehnologija pčelarenja u toku godine“

Do pogače se dolazi etapno. Prvo se napravi invertovani sirup, a zatim, koristeći invertovani sirup, pravi se pogača.

U lonac veličine 7 do 8 litara sipaju se dve litre vode i lagano se zagreva. Sa zagrevanjem vode, uz mešanje, lagano se doda pet kilograma šećera i 5 grama vinske kiseline (po 1 gram vinske kiseline na 1 kilogram šećera). Dobijena smeša zagreva se, uz povremeno mešanje, dok ne proključa. Kada proključa, kuva se tačno 30 minuta na relativno tihoj vatri. Posle toga smeša se lagano ohladi i ostavi da odstoji, najbolje 7 – 10 dana, dok se šećer potpuno ne invertuje.

 

Kada smo ovo završili u lonac veličine 10 litara naspe se 1 litar vode i lagano se zagreva. U toplu vodu rastopi se 5 kilograma šećera  i ta masa se zagreva na jačoj vatri. Dok se rastopljeni šećer zagreva, sa ciljem da se dostigne temperatura od 118 stepeni Celzijusa, u taj rastop se ubaci 2 grama morske soli. Sve se to kuva dok se temperatura smeše ne popne na 118 stepeni.

Na kraju dodajemo 1.250 grama predhodno pripremljenog invertovanog sirupa. Sve se to dobro promeša i pusti da vri oko 1 – 2 minuta. Zatim se skida sa vatre i lonac sa skuvanom pogačom se stavlja i veći sud  u kome cirkuliše hladna voda, čime se postiže odgovarajuća i potebna brzina hladjenja mase – pogače, uz povremeno mešanje. Kada se temperatura spusti na oko 40 – 50 stepeni, pogača se sipa u kese ili hranilice. Ovo je neoplemenjena pogača.

Oplemenjene pogače su sa kobalthloridom i kvascem. U smesu šećera i vode (5 : 1), kada se doda morska so, dodaje se i 5 ml kobalthlorida (1 ml na kilogram šećera). Kada temperatura dostigne 118 stepeni, u smesu se dodaje i 250 grama predhodno pripremljenog kvasca (5% kvasca, odnosno 50 grama na 1 kg šećera).

Kvasac se priprema tako što se predhodno razdrobi viljuškom i pospe šećerom (2 do 3 supene kašike šećera). Kvasac sa šećerom se dobro izmeša da se dobije masa gustine slične jogurtu. Čitava masa se kuva samo da baci jedan ključ, uz mešanje i oprez da ne iskipi. Nakon toga se dodaje invertovani sirup i dalji postupak je isti kao i kod neoplemenjene pogače.

Kad i kako dodati pogaču?

Navedenu pogaču treba dodati oko 20. februara  i to na satonoše.Preko pogače obavezno staviti dva do tri lista novinske hartije, a preko toga zbeg, sa 2 – 3 kompleta novina. Čak i više novina preko krova, kao dodatno utopljavanje u ovo doba godine, je korisno i potrebno. Ovakvu pogaču treba dati još 2 – 3 puta u toku marta.

 

 

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас492
mod_vvisit_counterЈуче716
mod_vvisit_counterОве недеље1927
mod_vvisit_counterОвог месеца12986
mod_vvisit_counterУкупно794101