Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Pojava prvog legla u košnici

Slavko Jakovljević, „Dobro jutro dragi pčelari – radovi na pčelinjaku“

Pojavi novog legla u košnici uvek predhodi onaj period takozvanog budjenja pčela. Iako su u zimskom klubetu izolovane od spoljne sredine, pčele odlično primećuju da se noći skraćuju, a dani produžavaju. Tada one počnu da troše veću količinu hrane  i na taj način podižu temperaturu klubeta od 20 stepeni, na oko 35 stepeni Celzijusa. Taj proces traje oko nedelju dana. Ne radi se, dakle, o budjenju pčela, već o promeni aktivnosti u košnici. Kada se temperatura klubeta ustali na oko 35 stepeni, matica će početi da polaže prva jaja.

 

U našem podneblju matica će, najčešće, početi da polaže novo leglo u prvom kvartalu januara. Medjutim, pošto su vremenske prilike za svaku godinu različite, to će i od njih zavisiti kada će matica početi da polaže novo leglo. Ponekad matica može početi još u decembru. To se dogadja ako se, u decembru, pojavi takozvano „zimsko leto“. Pa ipak, malo je verovatno da će matica početi svoju aktivnost pre 15. decembra. Ukoliko je zima u decembru veoma oštra, pa produži i celog januara, što se, ne retko, dogadja, onda će matica početi sa novim leglom nešto kasnije. No, bez ovzira na vremenske prilike i neprilike, matica će obavezno početi sa polaganjem novog legla krajem januara. Istina, tada će zaleženi prostor biti izuzetno mali, kako bi ga pčele mogle toplotno zaštititi. Tada već ima oko mesec i više od kako je dan počeo da se produžava, što pčele odlično registruju  i počinju sa leglom, očekujući da će uskoro doći do otopljavanja. To se, po pravilu i dogadja.

Matica prvo leglo položi na centralnom ramu, odnosno u centru klubeta, prvo u krugu koji odgovara površini kutije imalina, a zatim svakog dana taj se krug povećava, sa donje strane, uzanim pojasom legla koji mnogo liči na mlad mesec.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас121
mod_vvisit_counterЈуче746
mod_vvisit_counterОве недеље2332
mod_vvisit_counterОвог месеца19189
mod_vvisit_counterУкупно778563