Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Provetravanje u zimskom klubetu - disanje klubeta

Zoran Milanović, „Beogradski pčelar“, br. 1/2010

U zatvorenom prostoru, sa različitim gasovima ili sa razlikom temperature gasova, uvek postoji kretanje njihovih molekula i mešanje - difuzija. Mešanje nastaje nezavisno od nihovog položaja ili razlike u težini, na primer, smeša lakših gasova u gornjem sudu pomešaće se kroz otvor sa smešom težih, koji se nalaze u donjem sudu.

Ova se pojava stalno odvija u zimskom klubetu, jer se neprekidno menja sastav vazduha.

 

Posmatraćemo provetravanje u zimskom klubetu, nezavisno da li je formirano na otvorenom prostoru ili u košnici.

Kada se u zimskom klubetu poveća sadržaj vodene pare i ugljendioksida, u pčelinjem klubetu nastaje potreba za provetravanjem. Intenzitet provetravanja zavisi od stepena zagadjenosti vazduha u klubetu, temperaturne razlike unutrašnjeg i okolnog vazduha, odnosno njegove gustine, poroznosti omotača i intenziteta lepezanja pčela unutar njega.

Da bi pčele omogućile provetravanje, skoro hermetički zatvoren omotač oko klubeta  u gornjem i donjem delu razredjuju, povećavaju mu poroznost i omogućavaju protok vazduha.

Kroz razredjen gornji deo omotača, topao vazduh, zagadjen vodenom parom i ugljendioksidom, kao lakši i redji od okolnog, kreće se u vis, izlazi iz klubeta. Kroz razredjeni donji deo ulazi svež vazduh i omogućava provetravanje.

Kada se u klubetu smanji koncentracija ugljendioksida i vodene pare i završi provetravanje, pčele ponovo povećavaju gustinu razredjenog omotača, smanjuju mu poroznost, zatvaraju otvore za provetravanje i sprečavaju dalji gubitak toplote. Ova aktivnost pčela u klubetu se ritmički ponavlja, zavisno od intenziteta zagadjenosti vazduha. To možemo nazvati disanjem klubeta.

Znači da pčele u klubetu same, prema trenutnim potrebama, regulišu provetravanje. One za to moraju neposredno pored klubeta imati dovoljnu količinu svežeg vazduha, koja se obezbedjuje provetravanjem košnice.

Najveći utrošak energije kod pčela u zimskom periodu nastaje zbog provetravanja, jer sa ugljendioksidom i vodenom parom odlazi i veliki deo toplote. Gubitak toplotne enrgije iz zimskog klubeta, koji je nastao provetravanjem, ne može se sprečiti ili umanjiti povećenim utopljavanjem košnice. Taj gubitak same pčele moraju nadoknaditi proizvodjenjem nove toplote, povećanim metabolizmom

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас123
mod_vvisit_counterЈуче746
mod_vvisit_counterОве недеље2334
mod_vvisit_counterОвог месеца19191
mod_vvisit_counterУкупно778565