Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

April

Slavko Jakovljević „Dobro jutro dragi pčelari – radovi na pčelinjaku“

April, a pogotovo njegov prvi dan asocira na šalu. To je prvi mesec u najlepšem godišnjem dobu – proleću. Već u prvim danima počinje da se kompletno oblači u zeleno. Ponekad to oblačenje u zeleno i zakasni. Zavisi od vremena, kakvo je bilo u martu, a i kakvo je u prvim danima aprila. Meteorološki, može da bude stabilan, ali izuzetno, može da bude i hladnih dana. Ovo prvo je pravilo, a ovo drugo se javlja kao izuzetak. U martu je bilo obrnuto. Ako su džanarika i kajsija procvetale u martu, u aprilu će cvetati sve druge vrste voća. Za pčele je naročito značajna, na početku meseca, divlja trešnja. Ima je mnogo u Šumadiji i izvrsna je polenarica, a i nektara ima, čak obilnije nego kod džanarike. Dakle, ono što je bila džanarika za pčele u martu, to je divlja trešnja početkom aprila.

 

Polovinom aprila cveta uljana repica. Ko ima uljanu repicu u blizini pčelinjaka – blago njemu. U periodu njenog cvetanja pčalari će imati samo jednu, ali ne i tako bezazlenu brigu – da se bore protiv rojevog nagona. Ukoliko tu brigu prebrode, imaće vrhunski prinos u bagremu, pa čak i ako bagrem bude osrednje medio. Naravno, ukoliko nam u vreme cvetanja bagrema vremenske prilike budu išle na ruku.

Istovremeno sa uljanom repicom cvetaće najbrojnije voćke, one što se gaje u plantažama, kruška, šljiva, a naročito jabuka. Sve od reda imaju dosta polena i lepo luče nektar, naravno, ako su vremenske prilike standardne. Tada pčele naglo popunjavaju nektarom prazan prostor u medišnom delu ramova u plodištima. Tu se, tada, formira zaliha hrane za pčele koja će trajati i posle bagrema. Baš u ovo vreme treba što više satnih osnova ubacivati u društva. Pčele će na voćnoj paši izvlačiti idealno radiličko saće u plodištu.

Pred kraj meseca dolaze visoke dnevne teperature. Približavaju se tridesetom podeoku. Oko 20. aprila procvetava sve napred navedeno voće.Posle toga, a do cvetanja bagrema, nema mnogo. Oko desetak dana. Ponekad, taj period, pogotovo ako se produži  na dvadesetak dana, postaje gladni period za pčele, jer sem gloga, nema drugog cveta u prirodi, a gloga ima vrlo malo. Taj će period postati stvarno gladan period, ako pre toga paša nije bila izdašna. Na pčelaru je da o tome vodi računa, inače se može dogoditi da najjače pčelinje društvo, baš tada, strada od gladi. Mnogo pčela, malo unosa, a velika potrošnja. Eto uslova za stradanje. Naročito za neoprezne pčelare.

Ukoliko je april izuzetno topao, izazvaće i prve cvetove bagrema, već oko 28. aprila. To je i najraniji datum kada se može pojaviti bagremov cvet, najpre u okolini Beograda.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас617
mod_vvisit_counterЈуче902
mod_vvisit_counterОве недеље5954
mod_vvisit_counterОвог месеца14208
mod_vvisit_counterУкупно749034