Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Kako pčele zimuju

Božidar Vesković, ''Beogradski pčelar'', br. 12/2016

Чим се температура спусти испод 13ºC, пчелиња друштва почињу да формирају клубе у коме презимљују. Пчеле су на хладноћу врло остељиве. На температури испод 10ºC оне се укоче, практично постају непомичне и убрзо после тога угину. Међутим, у пчелињем клубету оне могу да издрже и врло ниску спољну хладноћу и да обављају основне животне функције, све док се не створе повољнији услови за њихов живот и рад. Пчелиње клубе има облик нешто издужене лопте у чијој унутрашњости постоји извесна шупљина. На клубету су пчеле приљубљене једна уз другу и на тај начин производе и чувају топлоту. Пчеле у клубету не мирују, као што неки мисле. Оне стално праве врло тихе и лагане покрете, на тај начин што се пчеле са спољашњости клубета крећу ка унутрашњости, и обрнуто, оне из унутрашњости ка спољашности клубета.

Врло интересантно да разлика између топлоте у шупљини клубета и топлоте ван клубета, на растојању од свега десетак сантиметара од клубета, може да буде и до 40ºC. Међутим, на спољашности самога клубета топлота је задовољавајућа за пчеле

У хладном периоду, док су у клубету, пчеле троше врло мало хране, далеко мање него у пашном периоду, односно у периоду излетања и нормалног рада. Ради тога, у дужем зимском периоду пчеле могу да проведу доста дуго без прочишћавања, само под условом да је за зиму остављена квалитетна храна. Разумљиво, чим наступи покоји топлији и сунчан дан, пчеле излећу из кошнице да се прочисте. Међутим, ако је за зимовање остављена лоша храна, на пример, шумски мед, мед од воћних сокова и слично у којима има доста несварљивих материја, настају озбиљни проблеми. У дебелом цреву пчела те несварљиве материје не могу се дуго задржати, па наступа пролив који изазива врло штетне последице, а може да дође и до угинућа пчелињих друштава.

За време великих хладноћа, пчелиња друштва не могу се померити из клубета, а ни клубе у целини, ради прближавања храни. Оне тада траже храну која се налази искључиво у непосредној близини клубета, а пре свега ону изнад клубета од које је формирана медна капа или како се још зове медни венац.

Током зимског периода, влага у кошницама такође може да нанесе велике штете. Ово из разлога што је тада велика влажност ваздуха и изван кошнице, а у деловима кошнице изнад пчелињег клубета ствара се водена пара, па уколико вентилација није добро регулисана она се утицајем хладноће претвара у водене капљице.

Познавајући услове живота и сам живот пчелињих друштава током зимског периода, пчелар треба благовремено да предузме све мере како би пчелињим друштвима омогућио што лакше и успешније презимљавање. Нарочито је важно указати да се пчелиња друштва током зиме, односно док су у клубету, не смеју уопште узнемиравати. Сваки, па и најмањи, потрес кошнице може да изазове падање пчела са клубета на подњачу, а то практично значи да ће све те пчеле које падну на подњачу угинути, јер за време великих хладноћа нису у стању да се поново врате у клубе.

Како ће се друштво развити у пролеће и колико ће сакупити меда у периоду главне паше, зависи у првом реду од тога каква су друштва изашла из зиме. Међутим, да би друштва добро презимила и изашла из зиме, потребно је да приликом узимљавања буду довољно јака и састављена од младих пчела радилица, изведених у јесењем периоду.

 

 

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас395
mod_vvisit_counterЈуче584
mod_vvisit_counterОве недеље1516
mod_vvisit_counterОвог месеца11062
mod_vvisit_counterУкупно1090429