Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Tamo amo po pčelarskom svetu - iz Beogradskog pčelara za decembar

Dejan Kreculj

 

Malo neuobičajeno, ali ovog puta nećemo šetati s kraja na kraj planete, gde god je pčelara. Prostor posvećujemo najavi svetski značajnog skupa i temama o kojim bismo voleli da na stranicama našeg „Beogradskog pčelara“ i sami napišete svoje mišljenje i otovrite debatu. Očekujemo vas.

 

 

Ukrajina– Iako je vremenski još uvek daleko, za 43. Međunarodni kongres Apimondije, koji će se održati u Kijevu od 29. septembra do 4. oktobra 2013. godine, organizatori su poslali poziv za učestvovanje. Naučni program odvijaće se na temu „Izvan košnice: pčelarstvo i globalni izazovi“: „Čast nam je da najavimo početak registracije za naučnu konferenciju koja će se održati tokom Kongresa Apimondije 2013. godine. U današnjem dinamičnom i globalizovanom svetu, pčelarska nauka mora izaći izvan uskog okvira naše oblasti i postati aktivni učesnik u potrazi za mogućim načinima rešavanja ključnih problema s kojima se suočava čovečanstvo. Tokom konferencije imaćemo priliku da zajednički promišljamo kako možemo iskoristiti čudesnu moć pčelinjih zajednica i njihovih proizvoda da bi učinili okruženje boljim. Kroz zajednički naučni rad, sačinićemo zvanični predlog saradnje između svetske pčelarske zajednice i Ujedinjenih nacija, a o sadržaju otvorenog pisma će se raspravljati na okruglom stolu, kojim će se završiti naučna konferencija. Predmeti i područja rada komisija su sledeći:

 

Ekonomija pčelarstva: Pčelarsko tržište u globalizaciji (Institucionalni temelji formiranja konkurentskih odnosa u pčelarstvu, Konjuktura pčelarske proizvodnje na globalnom tržištu, Konkurentska pozicija vodećih zemalja u pčelarskoj proizvodnji, Međunarodno iskustvo pružanja usluga u pčelarskom sektoru, Ekološki aspekti proizvodnje kao konkurentske prednosti zemalja proizvođača), Potencijali pčelarstva (Prirodne i organizacione ekonomske baze resursa pčelarstva, racionalnost opreme i planiranja, Sistemski i celovit pristup razvoju pčelarstva i međusektorska koordinacija: politička, ekonomska, socijalna i ekološka, Mesto, uloga i konkurentnost poljoprivrede na pčelarskom tržištu, Socioekonomska komponenta aktivacije za učešće privatnih poljoprivrednih gazdinstava – proizvođači u agrobiznisu, Problemi povećanja privredne efikasnosti poljoprivrednih subjekata u pčelarskom sektoru, Načela sinergije integracionih procesa u oblasti pčelarstva, Uloge države i zajednica u pčelarstvu, Strateški razvoj ciljeva u oblasti pčelarstva, Mehanizam razvoja i sprovodjenja državne regulatorne politike u pčelarstvu, Pčelarstvo kao privredno sredstvo u poljoprivrednoj industriji, Pčelarstvo i borba protiv siromaštva -zajedno sa Pčelarstvo za ruralni razvoj, Prilike koje pruža pčelarstva za održivi razvoj u zemljama u razvoju - takodje zajedno sa Pčelarstvo za ruralni razvoj, Smerovi kapitalizacije u oblasti pčelarstva, Inovativna-informacijska platforma pčelarskog razvoja, Potrošnja i motivacije na pčelarskom tržištu, Procena potrebe potrošača za pčelarskim proizvodima i struktura potrošnje, Karakteristike formiranja potražnje i ponašanja ispitanika, Marketinški koncept poljoprivrednog menadžmenta u pčelarstvu)

 

Biologija pčela(Pronalaženje parametara pčelinjih organizama koji mogu pomoći u dijagnostikovanju uslova zaštite okoline i identifikovanje potencijalnih opasnosti, Očuvanje lokalne i domaćih pčelinjih populacija, Očuvanje biološke raznolikosti pčela, Korišćenje ekološki sigurne biotehnologije u pčelarstvu)

 

Pčelinje zdravlje(Uticaj okoline na pčelinje zdravlje, Zračenje i pčelinji zdravlje, Ekološki bezbedne metode lečenja pčela, CCD i drugi oblici patologija pčelinjih zajednica u svetlu današnjih ekoloških opasnosti, Uticaj pesticida i drugih otrovnih materija na zdravlje pčela)

 

Oprašivanje i medonosne biljke(Polinacija kao metoda očuvanja krhkih ekosistema, Korišćenje pčelarstke prakse u borbi protiv krčenja šuma i širenja pustinje, Utiecaj savremenih ekoloških problema na medononu floru u različitim regionima na Zemlji)

 

Pčelarstvo tehnologije i kvalitete (Konvencionalno i organsko pčelarstvo: problemi i perspektive, Uticaj glavnih činilaca zagadjenja okoline na kvalitet pčelarskih proizvoda, Pčelarstvo kao izvor ideja za ekološki čiste tehnologije, Uzgoj pčela, izazovi za budućnost,  Uticaj ekoloških zagađivača na kvalite pčelinjih proizvoda,  Tehnike i parametri karakterizacije i valorizacije pčelarskih proizvoda - zajedno sa Ekonomijom pčelarstva, Harmonizacija standarda kvaliteta pčelinjih proizvoda u tržišnim uslovima globalizacije)

 

Apiterapija(Pčelarski proizvodi kao element zdravog načina života, Pčelarstvo i zaštita i unapređenje zdravlja: sveobuhvatni zdravstveno poboljšani programi,  Korišćenje apiterapije za lečenje raka, infekcija i AIDS-a, Apiterapija i socijalne bolesti civilizacije: tuberkuloze, alkoholizam, zavisnosti, seksualno prenosive bolesti itd.)

 

Pčelarstvo za ruralni razvoj(Pčelarstvo kao integrativni element za stabilan razvoj agrarnog sektora, Pčelarstvo kao metoda podržavanja stabilne poljoprivrede i ruralnog razvoja, Integrisani pristup planiranja pčelarskih resursa, Mogućnosti koje nude pčelarstvo za ubrzanje stabilnog razvoja zemalja u razvoju; zajedno sa Ekonomijom pčelarstva - suzbijanje siromaštva.

 

 

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас54
mod_vvisit_counterЈуче320
mod_vvisit_counterОве недеље1938
mod_vvisit_counterОвог месеца3105
mod_vvisit_counterУкупно1059122